Memorandum semnat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova. Ion Ceban, despre ce reprezintă acesta

ion_ceban_unicef

Între Primăria capitalei şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cu privire la acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților în municipiul Chișinău, a fost semnat astăzi Memorandumul de Înțelegere.

Potrivit primarului general Ion Ceban, documentul asigură cadrul juridic pentru implementarea proiectelor de asistență tehnică oferite de către UNICEF Moldova pentru consolidarea sistemului de protecție a copilului, sănătății, educației, dezvoltării timpurii, precum și a segmentului adolescenților și tinerilor din municipiul Chișinău.

„Partenerii noştri îşi iau angajamentul să asigure copiii refugiați din Ucraina, audiență/înmatriculați în învățământul preșcolar și primar cu alimentație gratuită, în baza normativelor existente. Prezentul Memorandum este semnat pentru perioada 1 iulie 2022 – 31 decembrie 2025.

În ultima perioadă, APL Chişinău a semnat cu UNICEF Moldova mai multe documente printre care:

5 martie 2019 semnat un Memorandum de înțelegere între Primăria municipiului Chișinău, UNICEF Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în vederea implementării Strategiei municipale pentru protecția drepturilor copilului 2020-2024/2025.
UNICEF Moldova ne-a oferit asistență tehnică pentru implementarea programelor menite să consolideze sistemul de protecție a copilului, sistemul sănătății și a educației, dezvoltării timpurii și segmentul adolescenților și tinerilor.

11 noiembrie 2020, Primăria municipiului Chișinău, UNICEF Moldova și Î.C.S „Premier Energy Distribution” S.A. au semnat un Memorandum de înțelegere în vederea lansării unei campanii de informare continuă a copiilor și adulților cu scopul modelării unui comportament conștient și corect în raport cu instalațiile electrice.

Cu suportul UNICEF Moldova a fost făcută evaluarea funcțională a direcțiilor: DGPDC, DGETS. Ca rezultat a fost realizată reorganizarea acestor direcții, în vederea fortificării și eficientizării lor.

UNICEF Moldova ne-a oferit suport sub formă de donație pentru îmbunătățirea condițiilor de studii ale copiilor din instituțiile de învățământ municipale. Împreună cu Ambasada Republicii Populare Chineze și Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării au donat 678 de computere pentru 126 de instituții de învățământ din municipiu, în valoare totală de 4,17 milioane de lei.

O altă donație sub formă de tehnică de calcul pentru instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău a venit din partea UNICEF Moldova împreună cu Oficiul Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju din Republica Coreea și MECC”, scrie edilul.

Ceban spune că în vederea gestionării crizei refugiaților din municipiul Chișinău, UNICEF Moldova a oferit suport financiar pentru lansarea inițiativei de susținere și implicare a adolescenților și tinerilor refugiați în municipiul Chișinău, realizat de Centrul de Informare și Resurse „Pro Bono” în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău.

Programul are scopul să ofere suport și să implice cca 2000 de adolescenți și tineri refugiați în programele centrelor de tineret din municipiul Chișinău. Tot cu suportul UNICEF se realizează extinderea reţelei Centrelor de Tineret în 2 sectoare ale capitalei.

pentru_md