Modalitățile de dezvoltare a municipiului Chișinău în viitor sunt puse în discuţie în cadrul conferinței în domeniul urbanismului „Vision of Chișinău”. Despre ce este vorba

ion_ceban_vision

Modalitățile de dezvoltare a municipiului Chișinău în viitor sunt puse în discuţie în cadrul conferinței în domeniul urbanismului „Vision of Chișinău”, în cadrul căreia au participat arhitecți, urbaniști, artiști, istorici, reprezentanți ai societății civile și ale autorităților locale. Potrivit primarului general Ion Ceban, scopul evenimentului este de a forma o viziune amplă și cuprinzătoare despre Chișinău ca oraș pe care nu vrei să-l părăsești, o capitală frumoasă care oferă cetățenilor săi toate condițiile pentru un trai decent.

„A fost o ocazie oportună pentru a prezenta Strategia de dezvoltare socio-economică și teritorială a municipiului Chișinău, care conține un șir de acțiuni recomandate pentru a fi realizate până în anul 2030. Proiectul a demarat anul trecut, iar în prezent este în curs de finalizare, urmând să fie supus consultărilor publice începând cu săptămâna viitoare. Decizia de a elabora o nouă Strategie de dezvoltare socio-economică şi teritorială a municipiului Chişinău a fost luată, în scopul analizei problemelor actuale, identificării principalelor provocări, a direcţiilor și obiectivelor prioritare de dezvoltare urbană a municipiului, a bunelor practici din UE, dar și pentru a fi utilizate la actualizarea Planului urbanistic general Chișinău.

Totodată, această Strategie are sarcina de a îngloba toate ideile de proiecte și viziunile care să transforme Chișinăul într-un oraș frumos, prietenos cu mediul înconjurător, reieșind din obiectivul nostru principal, care constă în îmbunătățirea calităţii vieții tuturor cetățenilor și a mediului. Una dintre sarcinile noastre principale ține de politica urbană, care constă în a dezvolta municipiul ca o structură urbană integră, echilibrată și policentrică cu consolidarea potențialului tuturor sectoarelor municipiului, ca să facă față provocărilor și oportunităților creșterii economice și valorificarea economiei locale. Deja au fost identificate o serie de activități, în diferite sectoare economice de interes deosebit: dezvoltarea industriilor creative, dezvoltarea turismului, fabricarea de produse informatice, electronice și optice, telecomunicații și programare, consultanță și activități conexe, subliniind evident importanța sectorului tehnologii informaţionale şi comunicaţii (TIC) pentru Chișinău”, a apreciat Ceban.

Primarul consideră că proiectul Strategiei de dezvoltare socio-economică durabilă a teritoriului municipiului Chișinău, prin utilizarea instrumentelor de planificare urbană – Planul urbanistic general (PUG) și planurile urbanistice zonale (PUZ-uri), va permite crearea unui model de dezvoltare durabilă și integrată a municipiului.

„PUG-ul pentru Chișinău este unul dintre instrumentele principale de planificare urbană, prin care cele mai importante prevederi ale Strategiei de dezvoltare și ale altor strategii sectoriale, precum și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 vor fi puse în aplicare”, a punctat edilul.

Amintim că în procesul de elaborare a Strategiei sunt implicați reprezentanții DGAURF, experții din cadrul companiilor „Master’s Plan” și „Cushman & Wakefield”, dar și Fundația „Centrul pentru Dezvoltare a Chișinăului”.
Ne dorim un oraş competitiv, confortabil pentru persoanele de toate vârstele, unde să vrei să trăieşti.

Conferința în domeniul urbanismului „Vision of Chișinău” se desfăşoară în perioada 16-17 decembrie și în format online.

Logo_MAN_CEBAN