Ordinul ministrului Educației privind grupele cu program prelungit a fost elaborat cu ilegalități și nu poate fi aplicat, susține șeful adjunct al Direcției Educație a Capitalei, Andrei Pavaloi

ion_ceban_prelungit

Ordinul ministrului Educației privind funcționarea și stabilirea taxelor pentru grupele cu program prelungit din școli conține mai multe ilegalități și a fost elaborat cu mai multe abateri. Despre acest lucru a declarat azi la ședința Primăriei șeful-adjunct al Direcției Educație a Capitalei, Andrei Pavaloi, care a precizat că, în asemenea, condiții documentul nu poate fi pus în practică.

„Examinând modalitatea de punere în aplicare a ordinului ministerului am constatat mai multe ilegalități și nu putem pune în aplicare acest ordin. Ministerul nu a publicat nicio analiză sau vreun studiu de cercetare a impactului, proiectul nu a fost supus consultărilor publice și nu a fost supus unei expertize anticorupție. Ordinul din 22 martie 2024 al ministrului Educației a fost emis cu mare întârziere. A făcut acest lucru după două luni de întârziere lăsând părinții, între timp, să-și rezolve cumva de sine stătător această problemă. Au lăsat părinții timp de două luni de zile în voia sorții, fiindcă prin decizia CSE Chișinău noi am elaborat un regulament privind funcționarea grupelor cu program prelungit, iar la solicitarea ministrului Educației, acest regulament a fost anulat”, a declarat Andrei Pavaloi.

Funcționarul mai susține că după examinarea ordinului au fost constatate mai multe neclarități, inclusiv s-a decis că taxele vor fi achitate și de familiile social-vulnerabile, asta în timp ce Primăria Chișinău a inclus 6000 de beneficiari scutiți de achitarea oricăror taxe.

„Examinând ordinul am avut mai multe neclarități. În acest ordin cu un regulament atașat nu se spune nimic despre familiile social dezavantajate. În proporție de 60-70 la sută documentul este copiat de la cel pe care l-am elaborat noi. Ministerul a scos partea cu scutirea elevilor ce provin din familii social-vulnerabile. Ordinul stabilește taxe pentru toți părinții. Suma începe de la 600-800 și ajunge până la 900 de lei pentru trei ore, iar pentru șase ore, conform ordinului, poate ajunge și până la 1600 de lei”, a mai declarat Andrei Pavaloi.

Amintim, Primăria municipiului Chișinăul niciodată nu a sistat activitatea grupelor cu program prelungit.

Municipalitatea a elaborat un mecanism de desfășurate a GPP încă la începutul lunii ianuarie, dar acesta a fost anulat de Guvern. Totodată, executivul a respins și propunerea de modificare a legii pentru ca la nivel de țară să fie finanțate GPP în toate localitățile.

La ziua de astăzi, aproximativ 21000 copii din învățământul primar, din cadrul instituțiilor de învățământ general din municipiul Chișinău, continuă frecventarea activităților extrașcolare după orele de bază.

Primăria Capitalei depune eforturi considerabile pentru ca funcționalitatea sistemului educațional să nu fie perturbată.

Logo_MAN_CEBAN