Municipiul Chișinău are, astăzi, cel mai larg spectru de servicii sociale acordate locuitorilor săi. Cel puțin asta spune Angela Cutasevici, candidat la funcția de consilier în CMC, care până acum a ocupat funcția de viceprimar al capitalei.
Cutasevici spune că municipalitatea va continua toate cele peste 100 de programe de suport social pentru copii, familii în dificultate, persoane cu dizabilități si vârstnici.
„Vom extinde numărul de beneficiari și vom asigura în continuare suport fiecărui locuitor atunci când are nevoie. Investițiile în asistența socială asigură protecție și sprijin pentru cei mai vulnerabili membri ai societății, dar și contribuie la reducerea inegalității, la îmbunătățirea calității vieții și la promovarea unei societăți mai echitabile. Prin toate acțiunile noastre vom asigura coeziunea socială, prin asigurarea standardelor minime de calitate a vieții și bunăstării pentru fiecare, reducerea riscurilor sociale și excluderea marginalizării”, a declarat viceprimarul suspendat.
Cutasevici a vorbit și despre servicii sociale de îngrijire și suport pentru persoane în vârstă și persoane cu dizabilități. Aceasta a enumerat o listă, unde vor fi mii de beneficiari:
✓ Servicii de îngrijire la domiciliu
✓ Servicii de asistență personală
✓ Servicii de plasament
✓ Servicii de echipă mobilă
✓ Centre de zi şi activităţi
✓ Servicii socio-medicale
✓ Servicii de călătorie gratuit
Prin lista de servicii de susținere a familiilor vulnerabile, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, se numără și servicii de asistență comunitară, servicii de alimentară, asistență umanitară, suport financiar, compensații pentru tratamentul persoanelor neasigurate, dar și servicii de găzduire și orientare.
De asemenea, în listă se găsesc și programe municipale de susținere a familiilor cu mulți copii, care au beneficiat de ajutor material unic la nașterea copiilor, servicii de asigurare cu produse lactate, suport financiar lunar pentru familii cu 3 și mai mulți copii de grădiniță și școlarizare.
„Pensionarii și copiii cu vârsta de până la 7 ani vor călători în continuare gratuit în transportul public, iar alte categorii de persoane vor beneficia de facilități la procurarea abonamentului.
Pentru a asigura egalitatea de șanse și acces la servicii esențiale pentru toți membrii societății vom lucra în continuare ca să creăm infrastructură socială accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi (rampe, condiții de acces, informații adaptate necesităților acestora). Anul 2024 va fi Anul accesibilității, unde vom realiza mai multe acțiuni consolidate pentru accesibilizarea serviciilor, infrastructurii municipale. Pensionarii, familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de suportul oferit de municipalitate pentru perioada rece a anului.
Vom crea Centre de zi prietenoase vârstnicilor, unde să-și petreacă timpul liber util, alături de semeni. Aceste centre vor oferi un mediu social și activități pentru vârstnici, contribuind la îmbunătățirea calității vieții lor. Vom oferi o gamă variată de activități care să răspundă nevoilor și intereselor vârstnicilor, precum și un mediu accesibil și sigur pentru toți participanții”, a declarat Cutasevici.
În același timp, viceprimarul suspendat spune că pentru a sprijini dezvoltarea continuă a comunității va deschide noi Centre municipale de învățare pentru adulți, după exemplul celui creat recent în sectorul Rîșcani.
„Aceste centre vor oferi oportunități de învățare pentru adulții de toate vârstele, contribuind la dezvoltarea abilităților și la îmbunătățirea accesului la educație, prin varietatea de programe educaționale, inclusiv cursuri, ateliere și resurse de dezvoltare personală și profesională”, a conchis aceasta.