Primăria Capitalei vine cu precizări privind colectarea și depozitarea frunzelor

ion_ceban_chisinev

În cartiere, zone rezidențiale și pe marginea străzilor, frunzele căzute nu pot fi lăsate și sunt obligatoriu strânse, iar în multe sectoare ale parcurilor și pădurilor din Chișinău frunzișul poate fi lăsat, deoarece are un efect benefic pentru sol. Precizările au fost făcute de directoarea Agenției ”Spații Verzi”, la solicitarea primarului Ion Ceban.

Edilul Capitalei susține că diferiți experți și comentatori de pe rețele de socializare se întrec, zilnic, în păreri. Unii spun că frunzele trebuie strânse, alții – că aceastea ar trebui lăsate în multe zone pentru că aduc un beneficiu solului. Cu precizări, în cadrul ședinței Primăriei, a venit directoarea Agenției ”Spații Verzi”.

”Aceste măsuri de strângere a frunzelor. În zona rezidențială, în zona carterelor, pe marginea străzilor, este o măsură necesară. Frunzele acestea stochează diferite boli și insecte și iernează în sol, iar primăvara vor reduce din aspectul decorativ al plantațiilor. Frunzișul se stochează în canalele pluviale le blochează, creează disconfort. Este absolut necesar ca aceste lucrări să fie efectuate. Ce ține de parcuri, nu intervenim cu colectarea frunzelor. Acolo este absolut corect de descompunere să aibă loc”, a declarat șefa de la ”Spații Verzi”.

Funcționara a explicat că cea mai mare cantitate de frunze ajunge la o platformă specială unde se produce compost. Ulterior, acesta este amesecat cu sol fertil și se aplică la plantare de copaci, de gazon sau în amenajarea rondurilor.

Logo_MAN_CEBAN