Primăria Chișinău a emis luni o dispoziție pentru transmiterea spre coordonare la Comisia Electorală Centrală (CEC) a materialelor cu mesaje de interes public. O zi mai târziu, a emis o altă dispoziție pentru conformarea la decizia CEC de a elimina toate materialele informative în posesia Primăriei și subdiviziunilor sale.
Primăria așteaptă în scris motivele acestei decizii și acuză CEC de tentativa de a limita accesul cetățenilor la informații de interes public. De asemenea, califică acțiunea CEC ca fiind un atac asupra autonomiei locale, o încălcare a legilor naționale și internaționale.
Confuzia predomină, deoarece nu există instrucțiuni clare despre cum ar trebui să fie informați cetățenii cu privire la activitățile Primăriei sau proiectele în curs de derulare. Nici primarii din întreaga țară, nici mass-media nu au direcții clare de acțiune, conform unui regulament elaborat de CEC care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.
Primăria susține că decizia CEC privind comportamentul administrațiilor publice locale în perioada electorală este incompatibilă cu regulile pentru autoritățile centrale. Acuză că autoritatea centrală își desfășoară liber campaniile pe banii publici și ai partidului, în timp ce CEC pare să ignore aceste acțiuni. Observația se referă la faptul că 5 din 9 membri CEC sunt din PAS și numiți de PAS, iar un membru este numit de Președinție. Primăria subliniază că aceasta este o situație fără precedent în Republica Moldova și solicită demisia președintelui CEC, Angela Caraman, care este membru PAS și fost consilier local Ghidighici de la PAS.
Comunicatul se încheie cu un avertisment sever din partea Primăriei, care intenționează să atace decizia CEC în instanțe și să informeze instituțiile internaționale despre aceste acțiuni unilaterale. Mai mult, comunicatul sugerează că aceste măsuri ar putea avea ca scop neadmiterea sau invalidarea mandatului Primarului, menționând sondaje care arată un sprijin semnificativ din partea cetățenilor.