Primăria Chișinău acuză PAS de populism ieftin și semnarea de contracte dubioase, în privința taxei de salubrizare

ion-ceban_pas

Primăria Chișinău a emis un comunicat oficial prin care acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de promovarea unui populism ieftin, privind taxa de salubrizare pentru a asigura întreținerea și curățenia capitalei.

În cadrul comunicatului, Primăria aduce în atenție faptul că taxa de salubrizare a fost aprobată de consilierii municipali acum doi ani, stabilindu-se un nivel de 10 lei lunar. Cu toate acestea, din cauza tergiversărilor la nivel central, implementarea taxei a fost amânată până în acest an.

„Ce face astăzi PAS este populism ieftin. Partidul a majorat facturile oamenilor la niveluri alarmante, cum ar fi 4, 7 sau chiar 10 mii de lei pe lună pentru gazele naturale. Energia electrică, agentul termic și alte contracte au fost semnate în circumstanțe dubioase de către PAS, fiind ținute la secret, fie că vorbim de secrete de stat, fie că vorbim de secrete comerciale.”

Primăria aduce în discuție faptul că acțiunile de protest organizate de PAS în fața primăriei devin tot mai frecvente, sugestiv legate de apropierea campaniei electorale. În acest context, Primarul reamintește că o posibilă nouă decizie aprobată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în privința taxei de salubrizare ar fi ilegală și nu ar putea fi implementată, deoarece parametrii bugetari au fost deja aprobați și nu pot fi schimbați la această etapă.

Primăria subliniază faptul că nu există niciun mecanism legal pentru restituirea resurselor deja achitate și niciun alt mecanism care să permită evitarea plății taxei de salubrizare.

Pe de altă parte, Primăria evidențiază că Chișinăul este una dintre cele mai curate capitale europene în prezent. Cheltuielile orașului pentru salubrizare se ridică la peste 300 de milioane de lei anual, acoperind diverse aspecte precum spațiile verzi, salubrizarea străzilor și deszapezirea, curățarea rețelelor pluviale și intervenția IMPSL-urilor în sectoare. Prin achitarea taxei de salubrizare, se estimează că se va acumula aproximativ suma de 50 de milioane de lei pe an, care va fi direcționată către diferite lucrări de întreținere și curățenie în municipiul Chișinău.

Este important de menționat că taxa de salubrizare este aplicată în multe localități din Republica Moldova, ajungând uneori la suma de 144 de lei pe an. Totuși, în Chișinău, anumite categorii de persoane sunt scutite de la această taxă, inclusiv persoanele de vârstă pensionară, persoanele cu dizabilități severe și accentuate, persoanele cu dizabilități din copilărie, persoanele cu dizabilități medii (participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, participanți la acțiunile de luptă din Afganistan, participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl) și copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Această taxă de salubrizare este reglementată în Codul Fiscal din 2014 și se achită o singură dată pe an, fiind exclusiv destinată pentru finanțarea următoarelor tipuri de lucrări: salubrizarea străzilor și a spațiilor publice, instalarea și golirea coșurilor stradale, întreținerea mobilierului urban, cositul în spațiile publice, amenajarea spațiilor publice, curățarea și defrișarea arborilor, precum și tratamentul fitosanitar prin stropiri, deszăpezirea și deservirea canalizărilor pluviale, precum și dezinfecția.
Primăria Chișinău își asumă angajamentul de a utiliza resursele acumulate prin taxa de salubrizare în vederea menținerii unui mediu curat și plăcut pentru locuitorii orașului.

Logo_MAN_CEBAN