Municipiul Chișinău nu înseamnă doar Capitala propriu-zisă, ci și cele 18 suburbii care fac parte din componența sa administrativă. În ultimii ani, Primăria Chișinău a demonstrat că modernizarea orașului merge mână în mână cu dezvoltarea durabilă a localităților din jur. În acest sens, anul trecut, municipalitatea a alocat un buget de 170.000.000 de lei pentru dezvoltarea infrastructurii edilitare din suburbii.
„Trei proiecte mari au fost realizate, în 2024, în comuna Băcioi, cu coparticiparea Primăriei Chișinău: reconstrucția str. Dacia, a trotuarului de pe str. Renașterii din satul Brăila și reparații capitale la Liceul Teoretic „Gr. Vieru”. Bugetul total al acestor lucrări a fost de peste 16.000.000 de lei, dintre care peste 10.000.000 de lei sunt investițiile din bugetul municipal. Sunt proiecte susținute de municipalitate la solicitarea locuitorilor comunei și a administrației locale”, informează Primarul General, Ion Ceban.
-Reconstrucția str. Dacia, dintr-un cartier rezidențial din comuna Băcioi, s-a extins pe o lungime de peste 1,3 km. Lucrările au fost complexe. Proiectul a inclus construcția fundației și a podețelor. Din costul total de peste 12,7 milioane de lei, 7 milioane de lei sunt alocate de municipalitate.
-Pe str. Renașterii, din centrul satului Brăila, a fost construit un trotuar. Pavarea trotuarului a fost realizată cu sursele alocate din bugetul municipal și cel local. Cheltuielile s-au ridicat la suma de 1.275.190 de lei, dintre care 1 milion de lei au fost bugetat de Primăria Chișinău.
-Investițiile în modernizarea Liceului Teoretic „Gr. Vieru” din Băcioi. Primăria Chișinău a finanțat integral lucrările de reparație capitală a sălii de sport, cantinei, cabinetului și laboratorului de fizică. Valoarea proiectului a fost de 2,3 milioane de lei.
De altfel, spune edilul, în ultimii cinci ani, Primăria Chișinău a cofinanțat la Băcioi proiecte de peste 33 de milioane de lei.
„A fost construită de la zero Grădinița din Brăila, a fost redeschisă Grădinița Nr. 140 din Băcioi, după o perioadă de decenii de stagnare; a fost extinsă infrastructura Grădiniței Nr. 171, a fost construit acoperiș nou la Grădinița Nr. 101, Școala primară, Gimnaziul din Brăila, îmbunătățite infrastructura rutieră și serviciile de transport public municipal”, a adăugat Ion Ceban.
În ultimii cinci ai, cu suportul Primăriei Chișinău, în suburbii au fost realizate peste 500 de proiecte.