Un nou proiect-pilot de achitare electronică în transportul public, lansat de Primăria Chișinău și VISA. Ion Ceban, despre planurile pentru perioada următoare

ion_ceban_visa

În pofida faptului că sunt multe probleme pe care trebuie să municipalitatea le administrează, Primăria Chișinău avansează și pe partea tehnologiei. Așa este și în cazul transportului public, unde astăzi s-a lansat cel de al doilea proiect pilot ce ține de achitarearea electronică.

Potrivit primarului general Ion Ceban, de data aceasta, proiectul este inițiat cu compania VISA.

„Vreau să fie claritate, putem pune în aplicare un proiect pilot. Toată lumea se așteaptă ca să fie ca în Londra sau Paris – este doar un proiect pilot. Urmează să avem aceste discuții, cum va funcționea. Ne întreabă dacă o să fie un card de transport: Vom ajunge, suntem într-un proiect pilot, facem sondaje, facem analize cantitative și calitative.

Pentru cei care sceptici, în proiectul cu MasterCard avem 15% din achitări făcute electronic. Această cifră este în creștem. La 6 luni vrem să ajungem la 30%, potrivit planului.
Aceleași obiective ne propunem și în acest proiect pilot. Acest proiect este importat atât din punct de vedere a transparenței, dar și pentru a moderniza transportul”, a declarat Ceban.

Potrivit informației, prevede 2 modalități de achitare, prima – validatoare staționare și portabile ce vor fi instalate în autobuzele sau troleibuzele. A doua, cu ajutorul tehnologiei Tap to Phone care este unică prin faptul că nu necesită echipamente speciale, cu excepția smartphone-urilor și cardurilor bancare.

În urma parteneriatului de colaborare intre municipalitate, Victoriabanck și compania VISA, sistemul de taxare electronică în transportul public va fi testat în 57 unități de transport (troleibuze și autobuze) de pe 5 rute municipale: rutele de autobuz nr. 9, 19, 26 și 33, și troleibuz nr. 10 si 32.

La începutul acestui an Primarul General, Ion Ceban, a semnat două memorandumuri cu companiile de servicii financiare, MasterCard și VISA, care vor implementa un proiect-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public din municipiul Chișinău, pe o perioadă de 6 luni.

Astăzi pe străzile Capitalei circulă 40 troleibuze și 10 autobuze dotate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăților fără numerar.

pentru_md