Victimele Pogromului evreiesc din aprilie 1903, comemorate

IMG_20250430_185717_005

Astăzi, la monumentul din Parcul „Alunelul” – locul unde odinioară se afla cimitirul evreiesc al orașului – a avut loc ceremonia tradițională de comemorare a victimelor Pogromului de la Chișinău, petrecut în aprilie 1903.

Primarul General, Ion Ceban, a subliniat în mesajul său că pogromul din 1903 a marcat profund istoria orașului și a Europei, fiind „o explozie de cruzime născută din ură, prejudecată și manipulare”.

„Avem datoria morală și civică de a spune răspicat – niciun om nu trebuie să sufere în urma unor neînțelegeri militare, politice sau de alt ordin. Trebuie să cultivăm respectul, empatia și demnitatea umană, indiferent de religie, etnie sau cultură. Fie ca amintirea lor să fie veșnică, iar suferința lor – o lecție pentru generațiile ce vin”, a declarat Ion Ceban.

În acest context, edilul a amintit
contribuția Primăriei Chișinău la păstrarea memoriei acelor evenimente, prin proiecte realizate în colaborare cu Asociațiile Evreiești din Republica Moldova: documentarul „Tragedia de la Chișinău. Pogrom evreiesc -1903”, plăci informative instalate pe clădiri istorice și restaurarea unor monumente și scuaruri.

În urmă cu 122 de ani, pe aceste meleaguri, zeci de oameni au fost uciși, sute răniți, iar nenumărate familii și-au pierdut casele, mijloacele de trai și sentimentul de siguranță.
Mulți dintre locuitorii Chișinăului au fost nevoiți să părăsească țara după acea perioadă, inclusiv primul primar al Tel Avivului, Meir Dizengoff, și mulți alții care au contribuit la fondarea statului Israel.

Logo_MAN_CEBAN