Ion Ceban, despre restricțiile impuse ieri: În weekend, transportul public ar putea funcționa. Grădinițele rămân deschise

FB_IMG_1614437213683

Primarul general Ion Ceban a venit cu mai multe precizări în urma restricțiilor impuse ieri. Edilul spune că azi a fost foarte tensionată ședința Comisiei Locale Excepționale în Sănătate Publică. Edilul afirmă că cu o parte suntet de acord, cu altă parte nu.

„Transportul rămâne să fie utilizat la capacitate mare în mun. Chișinău. În acest weekend va funcționa, Probabil în weekendul viitor transportul public nu va fi suspendat. În cursul săptămânii transportul va lucra la capacitate maximă. În momentul în care diminuăm sau restricționăm transportul, asta înseamnă că vom avea aglomerație în stații, asta înseamnă că vom avea aglomerație în unitățile de transport. Iar astăzi pentru a controla și diminua aceste procese, nu vedem sensul.

E straniu când punem restricții și să scădem din numărul de unități, când în transportul public unul pe altul îl suflă subțioară, la propriu și la figurat.”, a punctat primarul.

„Ceea ce este posibil este să găsim soluții pe partea de dotare cu transport public a municipiului. În timpul cel mai apropiat, vom lansa 20 de troleibuze în mun. Chișinău. Vedem ce putem face cu licitația cu privire la autobuze, mă refer la licitația lansată internațional, inclusiv cu publicarea în Jurnalul UE de achiziții publice, pentru achiziționarea a celor 100 de autobuze.

Dacă m-ar fi ascultat consilierii municipali și ar fi făcut mai puțină politică în acest sens, deja în luna iulie trebuiau să fie autobuze în capitală. Populismul și demagogia ieftină costă. Următorul lucru, am rugat și parlamentul să ne dea o interpretare, pentru că ține de siguranța oamenilor. Noi trebuie să asigurăm foarte multe spitale. Medicii tot sunt obosiți.

Cert este că școlile vor fi închise, însă grădinițele deschise. Pe partea de instituții educaționale noi am transpus și urmează să ne conformăm. Am recomandat platforma Educația Online. Acolo a fost completat curriculum. Pentru a repeta materialul, e mai bine să vezi o lecție cu profesorul”, a adăugat acesta.

Ceban spune că municipalitatea face tot ce este posibil pentru a combate pandemia Covid, dar este nevoie și de ajutorul cetățenilor.

Logo_MAN_CEBAN