Ion Ceban: MSMPS a confirmat prezența noii tulpini britanice de coronavirus. Posibil avem deja și o tulpină „națională – moldovenească”

ion_ceban_covid

Ministerul Sănătății a confirmat prezența noii tulpini britanice de coronavirus în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat primarul general, Ion Ceban, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău de astăzi.
Ceban afirmă că specialiștii spun că Republica Moldova este într-un nou val – valul trei de pandemie Covid-19.

„Și Europa Centrală și Europa de Est sunt extrem de afectate de acest val, iar țara vecină Ucraina este în top-trei țări după incidență. Cu siguranță și Republica Moldova este în top și posibil avem deja și o tulpină „națională, moldovenească”, așa cum vorbesc medicii. Au fost înregistrate peste 85.000 cazuri în Chișinău – cca 1300 de decese. Este o tragedie imensă pentru țară, pentru municipiu și societate. Sistemul medical din municipiu dintotdeauna a fost un sistem cu potențial eficient și puternic.

Avem cele mai mari, ca și capacitate, spitalele strategice Covid -19 din republică, cu peste 50% de paturi Covid din capacitatea totală la nivel național. Mă refer aici la Centrul Covid, Arhanghel Mihail, Maternitatea Nr. 2, iar astăzi avem 1700 de paturi activate. Încă rezistă, dar deja foarte greu, la limită, medicii și asistentele medicale”, a declarat Ceban.

Primarul afirmă că toate spitalele strategice municipale Covid-19 sunt spitalele cu cea mai mare capacitate de spitalizare din republică. Centrul Covid -19 de la MoldExpo, în fapt, cel mai mare spital Covid din republică cu 420 paturi de staționar pentru tratament.

„În spitalele municipale în anul pandemic 2020, am triplat numărul de paturi în secțiile de terapie intensivă. Astăzi municipiul deține 118 paturi de terapie intensivă, inclusiv 89 pentru Covid-19. Costurile în sistemul medical sunt enorme: costul unui caz tratat variază de la 24 000 lei, la pacienții cu stare de gravitate medie, la peste 74 000 lei – la pacienții cu stare de sănătate gravă, care sunt internați în secțiile de reanimare și terapie intensivă. Unii oameni refuză să poarte mască. Mai grav este că unii politicieni sunt cei care ignoră recomandările specialiștilor. Alții mai spun că acest virus nu există.

Trebuie să recunoaștem că suntem depășiți cu capacitatea de spitalizare – atât cu paturile simple, cât și cu paturile de terapie intensivă. Avem stringentă necesitate de suplinire a spitalelor cu concentratoare de oxigen, infuzomate, monitoare, aparate de ventilare artificială etc. Cu greu acoperim necesitățle cu resurse umane în spitale – pe termen mediu, dacă pandemia va continua cu aceiași intensitate, riscăm să avea o insuficiență, greu de gestionat a personalului medical”, a punctat edilul.

Ion Ceban spune că implicarea mai eficientă a Asistenței Medicale Primare în monitorizarea și tratamentul pacienților cu Covid la domiciliu este mai importantă ca niciodată. Mai mult, primarul precizează că municipalitatea va coopera cu MSMPS pentru actualizarea protocolul de tratament pentru medicii de familie, astfel ca pacienții să poate fi mai bine monitorizați și tratați la domiciliu.

„Cred că este necesară educația pacienților pentru monitorizarea permanentă a saturației de oxigen în sânge – efectuarea pulsoximetriei. Aceste dispozitive medicale sunt accesibile și pot fi procurate câte unul în fiecare familie – ca și termometrele sau aparatele pentru măsurarea tensiunii arteriale. Pentru familiile social-vulnerabile vom propune achiziționarea de pulsoximetre printr-un program social municipal special”, a conchis acesta.

Logo_MAN_CEBAN