Şi la Rîşcani, ca şi în celelalte 4 sectoare ale capitalei, sunt în derulare sau pe ultima sută de metri mai multe proiecte. Potrivit primarului general Ion Ceban, este vorba despre aleea din bd. Gr. Vieru, unde au fost finalizate lucrările de pozare a sistemului de irigare şi modernizat iluminatul nocturn. Totodată, gardul de pe perimetru a fost adus în ordine. Urmează ca aleea să fie reabilitată pe etape. Proiectul include reparaţia aleii pietonale, instalarea mobilierului urban, amenajarea spaţiilor verzi, inclusiv, vor fi reabilitate treptele din jurul Monumentului „Eroilor Comsomolului Leninist”.
„Lucrările de amenajare a Scuarului din strada N. Dimo (Şipca), sunt pe ultima sută de metri. În prezent se lucrează la construcţia havuzului şi amenajarea spaţiilor verzi.
La Complexul Memorial “Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire” urmează să fie conectat iluminatul nocturn. Restul lucrărilor de reabilitare a aleilor pietonale, instalarea sistemului de irigare şi reabilitarea celor două havuzuri – au fost realizate anul trecut. În parc sunt instalate şi camere de supraveghere video.
În acest an vor fi finalizate şi lucrările de reparaţie a trecerii subterane din preajma Circului. Acolo vor fi reabilitaţi pereţii, tavanul şi instalate camere de supraveghere video. La fel, urmează să fie amenajat şi accesul pentru persoanele cu nevoi speciale. În anul 2020 au fost reparate treptele şi montate copertine la intrări.
- În scuarul ,,Mezon” încep lucrările de instalare a sistemul de irigare.
- A fost reabilitată str. Columna, în perimetrul str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni- A. Puşkin.
Astăzi lansam o noua rută de troleibuz pe strada Columna. Acolo au fost pavate trotuarele, schimbate bordurile şi amenajată o staţie de aşteptare a transportului public”, a declarat Ceban.
Primarul afirmă că au început lucrările de amenajare a scuarului din str. I. Zaikin. Conform proiectului, urmează să fie amenajate aleile pietonale şi spaţiul verde, modernizat iluminatul stradal, instalat sistemul de irigare şi a mobilierului urban. Pentru a preveni denivelările, va fi construit în zonă un baraj de protecție.
„Inscripţia ,,Chişinău” de la intrarea în oraş din str. Calea Orheiului, a fost anul trecut reabilitată. Urmează ca aceasta să fie şi iluminată.
Este amenajat spațiul verde din strada Calea Orheiului unde a fost modernizat iluminatul și scoase toate panourile publicitare. În paralel, au fost iniţiate lucrări de reparaţie şi amenajare în mai multe curţi de blocuri din str. M. Costin – N. Dimo – A. Russo – Bd. Moscova.
Până în prezent, în cele 7 curţi de blocuri selectate pentru a fi reabilitate în acest an în sector, au fost efectuate lucrări silvo-tehnice şi de modernizare a iluminatului nocturn. Totodată, pe mai multe adrese au fost deja instalate terenurile de joacă şi cele de fitness. În curând vom interveni cu asfaltarea.
La fel, în cadrul Proiectului ,,Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, au loc lucrări de renovare și eficientizare din punct de vedere energetic a mai multor şcoli şi grădiniţe”.
Ceban afirmă că intenționează să intervină în acest an în mai multe locații.
Astfel, este elaborat devizul de cheltuieli pentru lucrările de aplicare a pavajului pe bd. Gr. Vieru de la str. Romană până la str. Albişoara. Scuarului Răzeșilor din str. Doina (cartierul Poșta Veche), la fel este planificat de a fi reabilitat în anul curent. Este elaborat devizul de cheltuieli pentru lucrările de reabilitare în Parcul-pădure ,,Dumitru Rîşcanu”, care vor începe în acest an şi vor continua şi în anii următori. Este o zonă verde mare şi necesită mai multe investiţii.
„Ne propunem amenajarea infrastructurii pietonale, instalarea mobilierului urban, reabilitarea terenurilor de joacă, a plajei, curăţarea lacului şi reabilitarea terenurilor de sport”, conchide primarul.