Ceban – indignat de inacțiunea guvernului: „Ce a făcut Ministerul și Guvernul de la începutul pandemiei și în ultima perioadă?”

ion_ceban_primaria

Municipiul Chișinău este pregătit să facă față următorului val de infectări cu Covid-19. Declarația a fost făcută de primarul general, Ion Ceban, într-o postare pe rețelele de socializare, menționând că datorită insistenței și efortului Chișinăului, Centrul COVID de la Moldexpo și-a continuat activitatea, ținând până în prezent piept cazurilor de îmbolnăviri din toată țara.

„Statisticile referitor la cazurile Covid nu sunt îmbucurătoare, iar în curând e posibil ca la Centrul COVID de la Moldexpo să nu mai fie paturi libere, acolo fiind internați pacienți din toată țara. Dacă îi ascultam pe cei de la Minister, urma să închidem Centrul Covid. Am reproșat atunci! Astăzi, suntem gata să facem față, iar medicii pregătiți atât aici, cât și în toate instituțiile medicale din Chișinău”, a declarat Ceban.

Totodată, edilul capitalei și-a arătat indignarea față de atitudinea guvernului, care prin acțiunile sale, nu doar că pune în pericol gestionarea crizei pandemice în toată țara dar luptă cu propriul popor, menționează primarul general.

„Ce a făcut ministerul și Guvernul de la începutul pandemiei și în ultima perioadă? Ne amenințați cu proteste și chemați oamenii la „covor”? Asta nu e luptă cu pandemia, dar cu propriul popor!”, a specificat edilul.

În context, Ceban a enumerat acțiunile întreprinse la nivel de municipalitate privind combaterea pandemiei, inclusiv prin elaborarea unui Plan strategic amplu în acest sens, care ar putea fi preluat și de Cabinetul de miniștri de la noi.

„Municipalitatea a elaborat „Planul de răspuns și control al sistemului de sănătate din municipiul Chișinău la infecția de coronavirus de tip nou. Este un plan cu pași și cu răspunsuri concrete în prevenirea și eliminarea riscurilor de îmbolnăvire.
Actualizarea Planului se efectuează cu regularitate, conform situației epidemiologice și Hotărârilor CESP Chișinău. Documentul este fundamentat și ghidat de criteriile OMS pentru controlul infecției prin noul coronavirus COVID-19. Acest plan strategic poate fi preluat ca bază la nivel național de către Ministerul Sănătății. Suntem gata să împărtășim experiența și să vedem cum putem acționa împreună, doar că e nevoie de comunicare care nu a existat până în prezent”, a specificat Ion Ceban.

Totodată, edilul capitalei a catalogat drept incorectă nedorința Executivului de a-și coordona acțiunile cu municipiul Chișinău, în capitală fiind concentrate centrele strategice de luptă cu coronavirusul.

„În Chișinău este cel mai mare flux de oameni, sunt cele mai multe spitale strategice, centre și puncte de vaccinare create de municipalitate, cei mai buni și calificați medici, cel mai performant echipament în care am investit enorm anul trecut. Este incorect de a nu lua în calcul opinia noastră și a nu putea fi racordate deciziile luate la nivel central. Oamenii au nevoie de acțiuni gândite în care să se regăsească fiecare. Vaccinarea nu trebuie doar cerută de la oameni, dar promovată și trebuie de explicat de ce este nevoie. În acest sens am efectuat ample campanii de informare dar și maratoane de vaccinare”, a specificat primarul general.

Primăria Chișinău a cheltuit circa 130 de milioane de lei pentru gestionarea situației, pentru crearea secțiilor Covid, dotarea spitalelor, echiparea medicilor și asigurarea cu toate cele necesare. La inițiativa municipalității, au fost oferite premii medicilor. De asemenea, Executivul local a implicat parteneri, donatori și voluntari în dotarea instituțiilor cu echipamente medicale necesare.

Logo_MAN_CEBAN