Ceban: “Noi suntem prea săraci să pierdem oamenii care muncesc”

ion_ceban_scholii

Lupta pentru fiecare angajat din sistemul educational! Primarul general, Ion Ceban, nu va permite persecutarea nimănui, in condițiile in care aceasta categorie de oameni lucreaza in prima linie, de rând cu medicii, iar salariile multora, nu ajung nici la nivelul minim al codului de consum.

“Municipalitatea a făcut tot posibilul ca angajații din domeniul educațional să fie vaccinați. Cei care nu s-au vaccinat, nu văd cum îi convingem sau îi impunem. Dar ce fac cei cu un salariu de 1600 de lei, 1500 de lei, suntem gata să rămânem fără bucătari pe care îi căutăm, fără pesonalul care muncesc pentru bani mărunți”, a declarat Ceban .

In context, edilul capitalei “le-a dat in obraz” reprezentanților Executivului țării, care prin decizia de testare din bani proprii a cadrelor didactice, a dat unda verde pentru persecutări si concedieri în masă.

“MAJORAȚI SALARIILE ACESTOR PERSOANE, DUPĂ CARE SĂ CEREȚI. NU-I SĂRĂCIȚI MAI TARE PRIN AȘA DECIZII, EI NU AU SALARIUL DVS. FACETI ACEL MARE SACRIFICIU, pana la capăt, pentru oameni nu pentru verișoare. Am fost speriat că voi răspunde de faptul dacă va crește numărul de îmbolnăviri. Nu mă speriați vă rog mult. De un an și jumătate sunt implicat la maxim în procesul de gestionare a COVIDULUI și a crearea spitalelor strategice și puncte de vaccinare, iar alături și în spate am specialiști dintre cei mai buni și am reușit să gestionăm situațiile de criză”, a declarat primarul general.

Totodata, edilul a subliniat ca scandaloasa decizie de vaccinare sau testare obligatorie din bani proprii, nu asigura o efectivitate de 100%

“Dvs astăzi impuneți profesorii să se vaccineze, dar de ce nu spuneți și nu aveți curaj să recunoașteți că multe persoane care astăzi se îmbolnăvesc și se află în spitale sunt și dntre persoanele vaccinate, avem și în stare critică, dar și decesuri. Haideți să spunem lucrurilor pe nume”

In context, Ion Ceban a menționat ca municipalitatea va face tesatrea cadrelor didactice și personalului auxiliar la necesitate, doar ca copii să continuă activitatea.

“Și dacă nouă nu ne răspundeți la telefoane și scrisori, solicitări, rog mult să răspundeți părinților care vă întreabă disperați despre care totuși sunt modelele și metodele după care se va desfășura anul școlar.
Oamenii au obosit. Spun deschis și curând vom publica toate acele scrisori transmise, care sunt fără răspuns. Primaria a adresat cateva scrisori catre CNESP, MS, MECC, MAI in vederea coordonarii actiunilor antipandemice necesare: cu regret, nu a urmat nici o reactie si nici un raspuns nu a parvenit. Mai mult, cu autoritatile din Chisinau nu se discuta, nu se interactioneaza referitor la masurile de sanatate publica. Avem impresia ca se ignora in mod intentionat comunicarea cu autoritatile municipale”, a declarat edilul.

In Chisinau au fost mobilizate cele mai multe resurse din bugetul municipal; toate spitalele fiind implicate in tratamentul pacienților cu Covid-19; cele mai multe paturi din Secțiile Covid-19 au fost anume in baza spitalelor municipale, au fost triplate paturile ATI – cu resurse din bugetul municipal.


De asemenea, primăria Chişinău a dezvoltat punctele si centrele de vaccinare, fără niciun suport din partea autorităților publice centrale (un centru municipal de vaccinare, 70 puncte de vaccinare, cele 2 puncte mobile (troleibuz si autobus).


“Ministerul Sanatatii nu s-a interesat niciodata de necesitatele municipiului, nu au inclus autoritățile capitalei in componența CNESP, nici nu au intervenit cel puțin pentru consultări sau grupuri de lucru comune.
Centrul Covid unde fondator e Ministerul Sanatatii a fost transmis in gestiunea Primariei Municipiului Chisinau, respectiv, toata activitatea si întreținerea centrului este asigurată doar de Primarie și nimeni nu s-a interesat de activitatea acestuia”, a conchis Ceban.

pentru_md