Ceban: “Cadrele didactice din Chișinău, vor fi testate gratuit, la necesitate”

ion_ceban_chisinau

Foc și pară! Primarul general, Ion Ceban și-a argumentat din punct de vedere legal decizia de a le permite angajaților instituțiilor educative să-și desfășoare activitatea fără a-i impune să se vaccineze sau să facă teste anti-Covid-19, din cont propriu.

“Conform împuternicirilor delegate comisiilor teritoriale, CESP Chișinău poate decide asupra masurilor de sanatare publica, în funcție de indicatorii epidemiologici. Legea 136/2016 privind Statutul mun. Chișinău, prevede că –Primarului General în calitatea sa de președinte a Comisiei, are competența să ia măsuri de prevenire şi diminuare a epidemiilor, în comun cu autoritățile publice centrale! (sintagma „comun” presupune, colaborare, comunicare). Aceasta prevedere, delegată prin cadrul normativ, se referă și la cazul cu profesorii: anume în minicipiu avem cea mai mare rata de vaccinare – peste 73%, ceea ce permite activitatea instituțiilor școlare în municipiu într-un mediu sigur. Noi am făcut tot posibilul, ca cetăețenii să se vaccineze”, a subliniat Ceban.

Totodată, edilul a subliniat că acțiunile statului de a-i impune pe angajații sistemului educational să-și achite singuri la fiecare două saptamâni testele, nu vin decât să demonstreze impotența și neputință.

“Ce ați făcut dvs în acest scop ca să cereți, în afară de a pune pe umerii directorilor de instituții să-i persecute pe angajații care nu s-au vaccinat? Statul nu doar că și-a bătut joc de profesori și angajații din școli, prin a-i impune să se testeze din banii proprii, s-a arătat neputiincios „IMPOTENT” în a veni cu ajutor pentru cei, care sunt în prima linie din prima zi de pandemie, profesorii alături de medici.

În context, Ion Ceban și-a exprimat solidaritatea față de profesorii din țară, drepturile cărora li s-ar fi încălcat prin decizia guvernului, și i-a îndemnat să-și facă dreptate în judecată. În ceea ce privește situația din sistemul educational din Chisinau, edilul a subliniat ca municipalitatea va aloca 3 milioane de lei pentru testarea gratuita a profesorilor.

“Și azi cu mare regret spun că mi-i jale de profesorii din țară și îmi pare rău că nu vă pot ajuta și cred că în continuare vi se încalcă drepturile personale la libera alegere și la muncă. Și da, dacă veți primi mustrări, sancțiuni și tot felul de presiuni, îi puteți da în judecată și ve-ți câștiga.

Cât privește profesorii și personalul auxiliar din municipiul Chișinău, se întorc la muncă din 1 septembrie. Dacă ministerul și guvernul așa doresc și este în incapacitate de a face ceva, profesorii din Chișinău vor fi testați la necesitate gratuit, iar pentru acest lucru vom aloca 3 milioane de lei. Salariile acestor persoane este de zeci de ori mai mic ca la un ministru, deputat sau prim-ministru”, a conchis Ceban.

Săptămana trecută, Comisia Națională Extraordinara de Sănătate Publică a aprobat hotărârea prin care a anunțat ca toti angajații sistemului educational din tara, care nu s-au vaccinat, urmează sa se testeze o dată la două săptămâni din bani proprii. Decizia a stârnit nemulțumirea mai multor cadre didactice din toata țara, care au amenințat cu concedieri în masă.

pentru_md