Ion Ceban: 2800 de copii refugiați din Ucraina au beneficiat de suport și protecție în cadrul campaniei „Ajută-mă să te ajut!”

ion_ceban_refugiati

2800 de copii refugiați din Ucraina au beneficiat de suport și protecție în cadrul campaniei „Ajută-mă să te ajut!”

Potrivit primarului general Ion Ceban, Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului au prezentat în cadrul unui eveniment public, la Centrul municipal de plasament temporar al refugiaților „Patria Lukoil”, rezultatele campaniei „Ajută-mă să te ajut!”, care a fost implementată în perioada 30 mai – 29 august curent.

“Pe perioada campaniei s-a reușit identificarea și monitorizarea a peste 2800 de copii refugiați din Ucraina și a însoțitorilor acestora, aflați în tranzit sau care au decis să rămână în Chișinău, în vederea cunoașterii problemelor cu care se confruntă și luării de măsuri concrete pentru rezolvarea operativă a acestora.

De asemenea, în cadrul campaniei au mai fost informate peste 4000 de persoane din comunitatea refugiaților privind serviciile specializate acordate de instituțiile municipale.

„Suntem alături de copiii refugiați din Ucraina care și-au găsit liniștea în Chișinău.
Campania „Ajuta-mă sa te ajut”, realizată de către Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului este un exemplu elocvent în acest sens.

Întrucât majoritatea copiilor refugiați din Ucraina au rămas în municipiul Chișinău, această campanie a fost necesară pentru că ne-a permis să avem, atât o evidență și documentare mai exactă a nevoilor/ dificultăților cu care se confruntă, cât și să prevenim multe situații de risc iminent pentru copii.

Am oferit suport și protecție copiilor aflați în situație de risc, în vederea prevenirii oricărei forme de abuz, violență și neglijare, monitorizând fiecare caz în parte”, a declarat Ceban.

În perioada campaniei, circa 60 de angajați ai instituțiilor municipale (asistenți sociali, pedagogi, psihologi), care au activat în toate sectoarele din orașul Chișinău, au identificat necesitățile specifice a 2827 de copii refugiați.

Un număr de 242 de copii au fost identificați în situație de risc, dintre care 12 copii fără ocrotire părintească.

În special, copiii supuși riscului au fost cei neînsoțiți de persoane autorizate și în pericol iminent, iar situația lor a fost soluționată prin intervenția Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, fiind asistați de reprezentanții autorităților tutelare teritoriale și locale.

Campania „Ajută-mă să te ajut!” a fost realizată de către Primăria municipiului Chișinău și Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului în cadrul proiectului „Date pentru Impact” (D4I), implementat de Palladium International, cu sprijinul financiar al Agenției pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID) și susținerea Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Logo_MAN_CEBAN