Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a numit pașii care trebuie întreprinși pentru a soluționa problema de la stația de epurare. Primul este concedierea directorilor întreprinderilor responsabile de situația creată și numirea unor manageri competenți.
”Cei care conduc acest domeniu se scuză fără argumente plauzibile, în opinia mea. Știu că directorii acestor întreprinderi primesc salarii exorbitante, care sunt poate de 10 sau de 15 ori mai mari decît media pe care o avem în Chișinău. Asta ar fi de la 50 de mii la 80 de mii de lei lunar, salariu pe care îl ridică acești administratori. Eu personal ca manager nu vreau astăzi să aud vreo scuză în acest sens. Dacă ai salariu, dacă ai birou, dacă ai secretară și consilieri de tot felul, mașini care te duc la serviciu, ești obligat să previi o astfel de situație, iar cînd s-a întîmplat să o rezolvi și să nu vii cu scuze.”, a precizat Ion Ceban.
Candidatul susține că, în al doilea rînd, trebuie să fie modificată legislația în acest domeniu, deoarece modificările care au intrat în vigoare în perioada 2011-2012 conțin unele lacune, care permit unor agenți economici să deverseze ape uzate în bazinele acvatice din municipiul Chișinău.
”Istoria cu bacteriile este în mare măsură adevărată, dar aici trebuie să intervină deja organele de drept și mă adresez lor să intervină cît mai curînd, deoarece este un dezastru ce se întîmplă acum. Conducătorii acestor întreprinderi trebuie să fie trași la răspundere, iar legislația să fie schimbată, iar noi deja lucrăm în acest sens, pentru a preveni astfel de situații pe viitor.”, a declarat Ion Ceban.
Candidatul pentru șefia capitalei a subliniat că și contractul privind reabilitarea stației de epurare, semnat în 2016 de fosta conducere a ”Apă-Canal Chișinău” trebuie să fie revăzut. Valoarea acestuia este de peste 24 de milioane de euro, iar pînă în prezent compania care a fost selectată să execute lucrările a îndeplinit un volum mic de lucru, iar reputația ei trezește semne de întrebare.
”Unele persoane din conducerea acestei companii au fost în vizorul DNA din Romînia, iar dintre companiile din 13 țări, care au participat la concurs, nu știu de ce, anume această companie a fost selectată să facă aceste lucrări de reamenajare a stației de epurare. Acum această companie încearcă să încaseze de la municipalitate alte 3 milioane de euro pentru nu știu ce fel de chestiuni de procedură, ceea ce mi se pare teribil în acest sens. Eu îmi propun să reexaminez acest proiect și să revin să-i conving pe cei care au donat acești bani că trebuie o altă abordare și, eventual, o altă companie să se ocupe de asta.”, a menționat candidatul.
Ion Ceban a amintit că acest contract de reabilitare a stației de epurare a fost semnat tocmai în perioada cînd la cîrma capitalei era Dorin Chirtoacă, inclusiv de fostul șef al ”Apă-Canal”, numit, la fel, de fostul primar. Precizarea a fost făcută în contextul acuzațiilor aduse socialiștilor de candidatul PL în acest sens.
Mai mult, fiind întrebat dacă în consiliul de administrație al întreprinderii printre cei responsabili de numirea directorului sunt și consilieri socialiști, Ion Ceban a răspuns categoric că nu.