(INTERVIU) Ion Ceban: „Iubesc Chișinăul și sunt gata să fac totul, ca să fim mândri de capitala țării”

ion_ceban_votat_1

În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, Ion Ceban, candidatul socialiștilor la șefia capitalei, a vorbit despre campania electorală care e pe final, despre comunicarea cu locuitorii Chișinăului, despre problemele din oraș, dar și despre planurile sale pentru Primărie.

TRIBUNA: Sunteți în plină campanie, observăm că sunteți activ – mai aveți energie?

Ion Ceban: Suntem pe final de campanie, dar și eu, și echipa, nu ducem lipsă de energie. Dimpotrivă, comunicarea cu oamenii ne dă forță și motivație să mergem înainte și să câștigăm alegerile.

T.: Vreți să spuneți că vă motivează comunicarea despre problemele oamenilor?

I.C.: Evident că mi-aș fi dorit să avem condiții în care discuțiile să fie despre lucrurile frumoase, realizate deja pentru capitală și mai puțin despre probleme, însă, starea lucrurilor de ani buni s-a tot agravat. Deși aici m-am născut, aici trăiesc și cunosc în detalii toate problemele municipiului, pentru mine este important să le privesc cu ochii oamenilor. Mă inspir din această comunicare și vad mai bine soluțiile.   

T.: Nu sunteți la prima campanie. Cum decurge campania curentă, ați observat ceva nou?

I.C.: Adevărat, am participat și chiar am administrat multe campanii electorale. Am fost candidat la alegerile primarului general din mai 2018.

Fiecare cursă electorală e specifică, depinde de circumstanțele de moment, de scopurile, dar și de calitățile concurenților. După atâția ani de politizare a alegerilor locale, de această dată mă așteptam la o abordare managerială mai profesionistă,  îmi doream un „duel” al programelor de administrare eficientă și de dezvoltare a capitalei. Cu excepția unui tânăr, despre care am vorbit cu alte ocazii, candidații au insistat pe mesaje generale, de constatare a problemelor, fără a oferi soluții.  

E destul de agresivă această campanie, în special în raport cu mine. Unii, din lipsă de mesaje concludente și programe realiste, au ales să-și facă publicitate pe contul meu. Alții fac atac dur la persoană, dar e alegerea dânșilor, să-i judece chișinăuienii. Eu am alt scop – să propun soluții pentru problemele oamenilor, să vin cu concepții de dezvoltare, elaborate împreună cu specialiști în domenii urbanistice, pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în primar și primărie.

T.: Și cum depășiți neîncrederea? Ce secrete folosiți?

I.C.: Nu cred că există secrete universale pentru câștigarea încrederii oamenilor. Suntem diferiți, gândim diferit și credem diferit cu referire la unele lucruri. Dar, identificarea soluțiilor pentru problemele Chișinăului ne unesc. Ne-am străduit, în cadrul campaniei electorale să ajungem la cât mai mulți chișinăuieni, am mers în suburbii și am vorbit despre ce am reușit să realizăm împreună cu fracțiunea în patru ani de mandat în Consiliul Municipal și ce planificăm pentru următorul mandat de primar general și consilieri. 

T.: Vă reușește să-i convingeți pe oameni că sunteți mai bun?

I.C: Mai buni. Nu sunt singur, sunt parte a echipei. Fără echipă nu poți administra o localitate atât de mare precum Chișinăul. Și nu suntem într-o competiție a celor mai buni sau mai răi. Primăria înseamnă canalizare și apeduct, grădinițe și școli, drumuri și trotuare, acoperișuri și curți, trenuri de joacă și sport, transport public și trafic, parcuri și scuaruri, iluminare și siguranță, deșeuri și suburbii, care trebuie ajutate și dezvoltate și încă multe, multe alte domenii urbane, ce trebuie gestionate profesionist. Din punctul meu de vedere, alegerile locale trebuie să fie o competiție a managerilor, cum spun moldovenii – primarul trebuie să fie „zavhoz” bun.

T.: Și cu „mirosul”, care a acoperit Chișinăul, ce veți face?

I.C.: Problema mirosului de la stația de epurare trebuie soluționată complex: managerii incompetenți trebuie demiși și numiți alții, trebuie modificată legislația pentru a nu permite deversări în bazinele acvatice și în râul Bîc, iar proiectul de modernizare a stației de epurare trebuie renegociat și revizuit. Nu este normal ca o firmă dubioasă, conducătorii cărora se află în vizorul DNA din România, să câștige un proiect de peste 24 de milioane de euro, să ceară de la primărie bani suplimentari – trei milioane de euro și să nu facă aproape nimic pentru a rezolva problema.

Mirosul, dar și multe alte probleme, produce efecte dramatice care se văd în statistici. În 10 ani numărul de studenți în Chișinău s-a micșorat de 2 ori. Din numărul absolvenților liceelor mai mult de jumătate pleacă peste hotare și majoritatea nu mai revin în Chișinău. Pentru că azi Chișinăul pierde competiția cu alte orașe mari, tinerii aleg să trăiască în Paris sau Berlin, Moscova sau Sankt Petersburg, București sau Brașov, Viena sau Roma. Acele orașe le par mai frumoase tinerilor noștri – dar, ce e mai important, le oferă copiilor noștri perspective mai atractive. Sunt o fire optimistă, dar sunt și un realist. Mă îngrijorează efectele administrării Chișinăului din ultimii 12 ani.

T.: După numărul de mașini în Chișinău nu ai spune că lumea pleacă…

I.C.: Mașini în Chișinău nu sunt mai multe decât în alte orașe similare, iar ambuteiajele în Chișinău nu-s doar efectul creșterii numărului de mașini. Până acum Primăria nu a făcut nimic pentru fluidizarea traficului, așa cum nu s-a îngrijit de alte probleme ale orașului. Chișinăul are străzi pline de gropi, însă nu are șosea de centură și nici sistem inteligent de fluidizare a traficului.

Și, paradoxal, dar aici trebuie să revenim la subiectul migrației, însă acum vorbim despre migrația internă. Chișinăul atrage oameni din toată Moldova. Mulți rămân să muncească și trăiască în capitală. În Chișinău e concentrată o mare parte din economia Republicii Moldova. Evident că, și numărul de autovehicule concentrate pe străzile orașului este unul considerabil. Am tot vorbit în exemple concrete despre faptul că sunt soluții pentru problema traficului, este necesară doar voință și dorință pentru a scăpa de ambuteiaje. Anume pentru a rezolva această problemă, mi-am propus elaborarea și aprobarea în termen de doi ani și jumătate a Conceptului de mobilitate urbană durabilă, unde urmează să fie planificată strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere și pietonale, transportului public și privat, organizarea parcărilor și crearea infrastructurii pentru bicicliști.

T.: De asta ați plasat în programul Dvs. de administrare trei probleme principale și cinci documente strategice, care vor sta la baza viziunii de dezvoltare a municipiului Chișinău?

I.C.: Mulțumesc că ați citit programul meu. Da, am decis că trebuie să pornim de la problemele care amenință prezentul și viitorul municipiului și al locuitorilor săi. Dar și să propunem ca bază – strategii și viziuni de rezolvare a acestor probleme.  Pentru ca oamenii să își dorească să rămână acasă, să muncească și să trăiască aici.

Problema plecării oamenilor din țară a fost permanent trecută cu vederea. Până acum nici conducerea de nivel central, nici cea de nivel local nu s-a prea preocupat de exodul populației, nu și-a pus scopul să găsească soluții pentru a opri acest proces.

T.: Dvs. tot sunteți și ați fost conducerea Moldovei…

I.C.: Suntem – da. De ceva mai mult de 3 luni. Dar până acum am fost în opoziție în Parlament. Nici în Consiliul Municipal nu am fost la putere. Am avut 19 mandate din 51. Și până acum tot am fost preocupat de problema exodului. Înțeleg că, decizia de plecare din țară este grea și oamenii o iau din disperare. Ei nu mai cred că la noi lucrurile se vor schimba. Că vor avea aici locuri de muncă stabile și bine plătite. Că vor trăi în blocuri cu scări reparate și iluminate. Că vor avea curți amenajate și curate, iar copiii lor vor avea terenuri speciale de joc. Că vor avea grădinițe și școli bune, întreținute de primărie – nu de părinți. Că vor avea transport public modern și confortabil. Drumuri, trotuare și multe alte comodități.

T.: Aveți soluții? Știți cum să opriți exodul?

I.C.: Știu că pentru a opri exodul trebuie de acționat acum. Nu va pot spune data exactă când vom opri exodul – dar știu că, dacă nu se va urma programul nostru, atunci în patru ani nu va mai avea cine pleca din Chișinău. Am programat acțiuni separate pentru eficientizarea activității primăriei Chișinău, acțiuni pentru reparația drumurilor și trotuarelor, reparația curților și scărilor blocurilor, modernizarea și organizarea transportului public, modernizarea grădinițelor și școlilor – și excluderea părinților din lista finanțatorilor, stimularea tinerilor specialiști din educație și sănătate.

Și un capitol aparte este dedicat economiei Chișinăului. Vom aduce în Chișinău nume notorii la care visează să se angajeze tinerii noștri. Ce au găsit în Viena sau în Moscova, sau în București – așa companii ca Apple și Google, Facebook și Amazon, Alibaba și Yandex, și nu pot găsi în Chișinău? Avem totul în Chișinău. Vom pregăti oferte, vom negocia și îi vom convinge să vină în Chișinău, pentru ca tinerii noștri să își construiască cariera lor de succes acasă.

T.: Chiar credeți că puteți aduce giganți tehnologici precum Google sau Amazon în Chișinău?

I.C.: Cred că trebuie să învățam și să inițiem discuții, să-i convingem să investească în Chișinău. Știu că trebuie să încercăm, numai așa avem șanse. Vom fi insistenți și vom face oferte convingătoare. Acum e vorba despre viitorul nostru, mai ales al copiilor noștri. Fiecare decizie pe care o vom lua va fi pentru viitorul lor în Chișinău. Și mai știu ceva – nu mai avem timp pentru experimente pe Chișinău și chișinăuieni. Următorii patru ani sunt critici. Chișinăul se confruntă cu probleme mari care pot fi rezolvate de oameni serioși. Oameni cu suficientă maturitate și înțelegere a situației, care-și leagă viitorul de Chișinău, nu de alte orașe și țări.

T.: Sunteți gata să vă dedicați problemelor Chișinăului? Înțelegeți cât de complexe sunt și că oamenii vă vor judeca dur pentru insuccese?

I.C.: Suntem gata – avem echipă de oameni energici, cu experiență și dedicați Chișinăului. Și da, sunt gata să-mi asum responsabilitatea. Sunt sigur că vom reuși. Evident, admit că în patru ani s-ar putea să construim doar 60 la sută din șoseaua de centură, că ne va mai trebui timp pentru a o finaliza, în rest, toate prioritățile anunțate în programul de administrare a municipiului vor fi realizate. Vă asigur. Îmi doresc sincer să schimb starea lucrurilor în capitală și o voi face. Anume din acest considerent, în 2015, am renunțat la mandatul de deputat și am venit în CMC, iar în 2019 sunt decis să las funcția de vicepreședinte al Legislativului și mandatul de deputat pentru Chișinău. 

T.: Dle Ceban, vă mulțumim pentru răspunsuri și sperăm să păstrați aceeași deschidere, dacă veți fi ales primar!

I.C.: Și eu vă mulțumesc pentru interesul față de noi și vă asigur că deschiderea va fi mereu aceeași. Deși sunt sigur că administrarea Chișinăului nu va lăsa loc în agenda mea zilnică, cred că și la miez de noapte voi găsi timp pentru a răspunde la întrebările dumneavoastră.

Cristina Gurez

Logo_MAN_CEBAN