Chiar dacă sunt la mijloc de primăvară, Primăria Chișinău a început lupta cu ambrozia. Odată cu apariția primelor plate, aceste a vor fi nimicite cu erbicide.
Potrivit lui Ion Ceban, municipalitatea va indentifica sectoarele unde se găselte planta, ca ulterior să intervină.
„Agenții economici, persoanele fizice trebuie să aibă grijă de terenurile care le dețin și să înlăture ambrozia, în caz contrar aceștia vor fi sancționați conform codului contravențional. Organul constatator în acest caz este poliția, preturile de sector și Direcția locativ-comunală.
Trebuie să fim conștienți de faptul că ambrozia dăunează sănătății multor persoane. Iată de ce nu vom permite ca situația să iasă de sub control, să ajungem în lunile de vară, când oamenii zilnic se vor cere consultația medicului din acest motiv și să cheltuie bani pentru medicamente”, a se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ambrozia a fost inclusă în lista plantelor interzise în Moldova. Planta creşte pe marginea drumurilor, prin culturi de trifoi şi locuri lăsate în paragină. În Moldova, planta a apărut, pentru prima dată, în urmă cu 20 de ani.
Ambrozia poate provoca rinită alergică, conjunctivită alergică şi astm alergic, la fel ca şi în cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Simptomele pot fi foarte supărătoare: de la strănut, congestie sau chiar obstrucţie nazală, rinoree, mâncărime nazală, până la mâncărime în urechi şi în cerul gurii, umflare şi înroşirea ochilor, pierderea treptată sau chiar totală a mirosului, dureri de cap şi de urechi, oboseală cronică, somnolenţă şi stare generală de rău, inclusiv răul astmatic.