Ploile de ieri din capitală au creat inundații destul de mari în Chișinău, însă situația era să fie mult mai mare dacă Bîc-ul nu ar fi fost curățit, iar unele conducte de canalizare nu ar fi fost înlocuite. Declarațiile aparțin primarului general Ion Ceban, care a participat în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la Radio Moldova.
„Dumnezeu este cel care decide cum o să fie, iar noi de descurcăm aici local, cu ceea ce avem. Probabil dacă nu am fi intervenit pe albia râului Bîc am fi avut o situație mult mai drastică decât am avut-o. În zone: toată lumea cunoaște că în zona de vârf – cartierul Telecentru, sunt de ochii lumii puse guri de captare a apei, canalizare nu este – s-au „vopsit buzele”. Toată apa se acumulează în perimetrul multor zone, care de obicei erau pe Albișoara. O parte din ele au fost soluționate.
Albișoara trebuie să fie reparată 11 luni. Obiectivul nostru este să finalizăm până la sfârșitul anului sau poate mai devreme, ca să nu intrăm în perioada de iarnă. Nu sunt în totalitate curățate țevile de canalizare, gurile de captare pentru că suntem în proces de licitație a lucrărilor, pentru că lucrările se desfășurară în paralel. Acolo unde au fost construite noi, unde au fost puse țevi noi, apă practic nu s-a acumulat. În momentul în care s-a deblocat captatorul de la suprafață, apa a plecat în mai puțin de minute”, a declarat Ceban.
Ceban spune că pe Petru Rareș nu au fost finalizate lucrările pe partea de schimbare a țevilor, de curățare a gurilor de captare, din acest motiv acolo s-a acumulat apă. Primarul spune că sistemul de canalizare a capitalei și evacuare a apei de ploaie este prevăzut la standardul de 17 l/m2.
„Ieri a fost cel mai mare din acest an, 44 l/m2. Când am avut în perioada verii ploi, atunci am avut 24 l/m2 și ulterior 34 l/m2. Au fost probleme, dar nu atât de grave. Eu cred că este bine. Oamenii care înțeleg procesul tehnologic, văd că lucrurile se mișcă””, a conchis edilul.