„A dat Dumnezeu”. Prima etapă a proiectului pilot „Tichetarea electronică” în unitățile de transport, lansată

ion_ceban_thicetarea

După 7 luni de zile de la începerea lucrărilor, prima etapă a proiectului-pilot „Tichetarea Electronică” în transportul public a fost lansată astăzi. Potrivit primarului general, acesta va dura timp de 6 luni.

„Mulțumesc tuturor celor care au depus efort pentru ca acest proiect să fie pus în funcțiune. Evident că paralel facem studii, facem sondaje, facem multe alte lucruri pentru ca tot transportul public să aibă sistem de achitare electronică. La fel, o altă prioritate este sublinierea numărul de unități de transport. Sper că locuitorilor să le placă acest proiect”, a declarat Ceban.

Proiectul-pilot va fi implementat sistemului de taxare electronică în transportul public municipal în 110 unități troleibuze și autobuze de pe 5 rute.

Rutele de troleibuze: nr. 10, 22 și 30 și autobuze nr. 2 și 5 sunt echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.

Călătorii din transportul public pot achita cu cardul, iar in lipsa cardului, taxatorul va face operațiunile cu cardul său pe care îl deține, va lua banii și va oferi cecul celor care călătoresc cu transportul public.

Terminalele de plată care acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless, au fost testate în parcurile de troleibuze și autobuze.

La prima etapă, taxatorii vor avea terminale de plată şi vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a plăti taxa pentru călătorie fără numerar este suficient, să apropiaţi cardul de plată contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC de ecranul terminalului. După confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card. După finalizarea plății, terminalul emite un semnal sonor și va imprima o chitanţă cu informații despre preţul, data și ora călătoriei.

Proiectului pilot este realizat în colaborare cu Compania MasterCard. Ulterior, la finele lunii, ceilalți parteneri de proiect Visa vor lansa proiectul în alte unități de transport.

Logo_MAN_CEBAN