Ceban: ”CMC a aprobat un nou regulament privind animalele de companie”

ani_ion_ceban

Anunțul a fost făcut de către candidatul pentru funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, care a lansat această inițiativă încă acum doi ani. Proiectul de decizie prevede condițiile de întreținere a animalelor de companie, procedura de prindere a animalelor fără adăpost, transportarea, evidența, sterilizarea și vaccinarea lor. 

Regulamentul cu privire la animalele de companie la propunerea noastră și cu votul a 35 de consilieri votat în CMC. Mulțumim tuturor!”, a anunțat candidatul pentru funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Regulamentul privind animalele fără adăpost nu a mai fost actualizat din 2001. Pe parcursul acestei perioade autoritățile Capitalei continuau să neglijeze problema cîinilor și pisicilor fără stăpîn. În 2017, fracțiunea PSRM, condusă de Ion Ceban, a elaborat un regulament nou care prevede procedura de prindere a cîinilor fără adăpost, dar și monitorizarea tuturor animalelor sterilizate și înregistrate până acum. După mai multe runde de dezbateri publice cu participarea experților în domeniu și reprezentanții organizațiilor privind protecția animalelor, documentul a fost finalizat și propus spre aprobare.

Documentul va obliga stăpînii de animale să-și întrețină cîinii și pisicile în condiții corespunzătoare. În viitor, în funcție de necesitate, regulamentul va fi modificat. De asemenea, în urma aprobării acestui document va fi posibilă deschiderea unui azil pentru animalele fără adăpost în capitală.

La sfîrșitul săptămînii trecute, Ion Ceban a vizitat festivalul dedicat animalelor fără adăpost ”Adopt Me FEST” organizat, în premieră, de un grup de activiști. Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a salutat ideea de a încuraja locuitorii capitalei să adopte cîini și pisici care nu au parte de îngrijirea necesară, după ce el a lansat o inițiativă similară la nivel de municipiu. Este vorba despre programul umanitar municipal ”Adoptă un animal de la azil”.

Autoritățile nu cunosc numărul exact al maidanezilor din capitală, însă datele neoficiale arată că ar fi vorba între 15 și 20 de mii.

pentru_md