Ceban, la Forumul Economic: 3 ani plini de provocări în proces de dezvoltare și gestionare a problemelor de ordin urbanistic. Cum municipalitatea a trecut peste

ion_ceban_forum_economic_3

Zeci de provocări au fost într-o perioadă de 3 ani în proces de dezvoltare și modul în care municipalitatea gestionează problemele de ordin urbanistic, prin elaborarea și ajustarea actelor normative la necesitățile curente ale locuitorilor și dezvoltatorilor.

Potrivit primarului general Ion Ceban, acum 3 ani s-a început o cale extrem de complicat și s-a identificat care sunt prioritățile, în ce direcție se merge și care sunt scopurile.

„Astăzi, însă, avem o viziune fundamentată și peste 20 de documente de politici importante menite să direcționeze dezvoltarea orașului în diferite domenii semnificative pentru locuitori.

Printre acestea: Strategia de dezvoltare a municipiului 2030, Strategia Chișinău – Oraș Verde, Strategia de trasnformare digitală, de mobilitate, de dezvoltare a transportului sustenabil, harta investițională a Municipiului, Planurile Urbanistice Zonale și alte documente care vor impulsiona transformarea și dezvoltarea Chișinăului.

Întrebarea la care ne propunem să găsim un răspuns pragmatic în cadrul Forumului Economic Chișinău 2022, este : de ce Chișinău ? De ce să aleg să trăiesc, muncesc, investesc în Chișinău?

Ne dorim un oraș dezvoltat, modernizat, inovativ, confortabil, accesibil pentru toate vârstele și categoriile. Un oraș care să nu irosească timp și efort pentru a inventa bicicleta, ci să preia cele mai bune practici de la orașe cu parcurs similar.

Anume asta am făcut în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Chișinău 2030.

Dezvoltarea urbanizării, cererea crescută pentru spații și servicii urbane confortabile, preocuparea pentru mediul înconjurător, necesitatea atragerii capitalului uman, pandemia și criza economică internațională, tendința spre dezvoltare durabilă și atragerea investițiilor, sunt factorii majori care determină ritmul de schimbare în orașele noastre. Și acest ritm în viitor va fi doar în creștere.

Orașele trebuie să devină flexible, progresive, dinamice și să se raporteze la necesitățile în schimbare ale locuitorilor și afacerilor. Trebuie să fie capabile să soluționeze problemele de astăzi, dar și să le anticipeze pe cele de mâine.

În ultima perioadă, vectorul atenției se deplasează din centrul istoric al orașului către centrele locale multifuncționale ale vieții urbane aflate în afara acestuia, sporind necesitatea pentru crearea unui mediu confortabil și a unui cadru natural de agrement în toate sectoarele orașelor și posibilitatea deplasării libere către acestea.

Insuficiența capitalului uman productiv și capabil și concurența între orașele lumii pentru atragerea specialiștilor stimulează o schimbare activă în formatele urbane de viață. Chișinăul, ca și alte capitale mondiale, se confruntă și cu aceste provocări și tinde să răspundă la ele”, a declarat edilul.

Orașul are un potențial enorm de dezvoltare. Pornind de la condițiile naturale și de la calitatea oamenilor care locuiesc aici, până la acele posibilități nevalorificate care se vor transforma în active valoroase pentru oraș.

„Aria metropolitana cuprinde 6 orașe și 28 de localitati. Eu nu am mai întâlnit un oraș atât de verde și cu o asemenea climă nicăieri în lume, iar acest lucru oferă potențial înalt pentru dezvoltarea teritoriului și asigurarea unui confort natural și a unui nivel de viață ridicat pentru locuitori.

Amplasarea geografică a municipiului și conexiunile sale economice și logistice îl fac un centru major al sud-estului Europei. Aeroportul internațional, calea ferată, drumurile magistrale facilitează fluxul de mărfuri și persoane între Chișinău și alte orașe.

Orașul este mândru de numărul și calitatea instituțiilor de învățământ superior și un sistem de sănătate dezvoltat.

Ultimul plan urbanistic general valabil a fost elaborat încă în 1989. În 2007 a fost aprobat un plan intermediar care este în continuare principalul document strategic care reglementa dezvoltarea teritorială și urbană a orașului”, a declarat Ceban în cadrul forumul economic.

Edilul afirmă că o mare parte din ceea ce a fost stabilit nu a fost niciodată implementat.

Logo_MAN_CEBAN