Ceban, la Forumul Educațional: Astăzi nu este deloc ușor să fii profesor, în primul rând din cauza problemelor de infrastructură, motivația insuficientă, factorul psihologic și politic

ion_ceban_manifest

Educația este pilonul de bază în dezvoltarea viitorului unui neam, a unei țări. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care afirmă că de aici se pornește o baza puternică.

“Am participat astăzi la lucrările Sesiunii plenare a Forumului cadrelor didactice și de conducere din municipiul Chișinău, ediția 2021, cu genericul „Sistemul educațional municipal la 30 ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova”.

Anul de studii 2020-2021 a fost unul extraordinar de dificil, în contextul pandemiei de COVID-19. Nu a fost ușor, dar am făcut față, inclusiv prin proiectul Educație online. Așteptările sunt pe măsura posibilităților, iar dacă e să privim în dinamică, este un rezultat bun.

Atât medicii, cât și pedagogii, personalul non-didactic au demonstrat că se poate, atunci când suntem uniți.

Un mare mulțumesc le spun cadrelor didactice din Republica Moldova și în special celor din capitală, unde avem practic cei mai buni profesori.

Astăzi nu este deloc ușor să fii profesor, în primul rând din cauza problemelor de infrastructură, motivația insuficientă, factorul psihologic și politic, iar un pedagog are nevoie de confort”, spune edilul.

Ceban punctează că pedagogii sunt cei care investesc cunoștințe și suflet în generații. Astfel, avem astăzi deputați, miniștri, oameni de afaceri formați în instituțiile de învățământ din republică.

“Avem rezultate frumoase la acest capitol și peste hotare, unde copiii noștri sunt apreciați în diasporă. Asta bucură, pentru că este efortul profesorilor din Chișinău și din Moldova.

Am încredere că noul an va fi unul mai bun, iar grație eforturilor comune vom putea demonstra faptul că nivelul de instruire este determinat de efortul cadrelor didactice.

Sunt de părerea că în sistemul educațional trebuie de investit pentru crearea condițiilor bune și de calitate pentru profesori și elevi, mă refer la reparația instituțiilor, dar și investirea în crearea politicilor de dezvoltare.

Iată de ce, atât anul trecut, dar și în acest an, Primăria Chișinău a consolidat echipele de profesori, a lansat diverse programe de implicare a copiilor de orice vârste pentru a le oferi posibilitatea să-și dezvolte aptitudinile.

Pentru sistemul educațional anual Primăria Chișinău alocă sume impunătoare și această cifră este în creștere.

  • Doar pentru reparații anul trecut au fost alocate 110 mil. lei, anul acesta 130 mil.
  • În anul 2020 pentru sistemul educațional din bugetul municipal Chișinău a fost alocată suma 213,1 mil lei, în 2021 – 307,3 mil. lei.

Astăzi bugetul consolidat pentru sistemul educațional din municipiul Chișinău este de 2,68 miliarde lei”, a precizat primarul

Primarul punctează că azi se muncește la turații maxime în acest domeniu.

Logo_MAN_CEBAN