Ceban: Primăria este gata să nu majoreze prețul la călătoria în transportul public, dacă Guvernul oferă 350 de milioane de lei

ion_ceban_transport

Primăria Chișinău a trimis astăzi o solicitare Guvernului și Parlamentului să aloce din bugetul de stat 350 de milioane de lei autorităților municipale pentru a păstra actualul tarif pentru călătoria în transportul public, a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban.

Edilul a precizat că la cele 350 de milioane de lei ale Guvernului, Primăria Chișinău va veni cu alte 700 de milioane, astfel, ca prețul să rămână la fel. În caz contrar, prețul la călătoria cu transportul public urmează să se scumpească la 6 lei.

„Da, municipalitatea poate să nu majoreze de loc tarifele la transport. Haideți să vedem de unde vine această majorare. Câte ipocrizie poate să vină de la unii miniștri, președinți de țară, pentru că au promis vremuri bune. Numai vremuri bune nu putem numi în Moldova. Gazul – în 2021 era 127 de dolari o mie de metri cubi. Când ați fost la ANRE și strigați că prețul la gaz trebuie coborât. Vă reamintesc, doamna Sandu, domnul Popșoi și mulți alții din garnitura voastră. Gazul în aprilie 2022 costă 1193 de dolari per o mie de metri cubi. Nu dați vina pe situația din Ucraina, pentru că contractul pe care l-ați semnat, cu ușile închise, pe care nu îl cunoaștem nici în ziua de astăzi, a fost încheiat la sfârșitul anului trecut. Purtați deplina responsabilitate. Motorina a fost 15 lei, astăzi este 28 de lei, benzina 29 de lei. Astăzi aceste prețuri sunt mai mari decât ceea ce este ca preț în Ucraina, unde este război. Vă spun de ce este mai mare: Radu Marian, împreună cu Lazarenco și Vladimir Bolea au făcut lobby pentru petroliști. Când v-am spus că o să avem consecințe enorme, voi ați râs. Vi s-a activat toți troliu din țară și peste hotare. Acești 3 trebuie să meargă la procuratură.

Energia electrică: Ceea ce s-a întâmplat cu Energocom acum este pasibil de dosar penal pentru Ministru Spînu. O dată, mai devreme sau mai târziu, acest cetățean va răspunde în fața legii, și nu mai spuneți că sunt secrete de stat. Inflația este de 27% și este pe punctul de ajunge la 30%. Ceea ce se întâmplă din cauza voastră, a unei guvernări proaste. În Ucraina este război și noi avem cea mai mare rată a inflației în Europa, pentru că nu știți să guvernați.

Bine, acceptăm că în totalitate tariful la transportul public poate să nu fie majorat. Ne sunteți astăzi datori cu 467 de milioane – pentru criza Covid, criza energetică, criza refugiaților. Am convenit cu toată lumea că atunci când vor exista divergențe semnificative la prețul resurselor energetice, noi ne vom adresa și Guvernarea ne va compensa prețurile la factură”, a declarat Ceban.

Amintim că municipalitatea propune un tarif de 6 lei, într-un cât RTEC și PUA ar putea să între în faliment. De precizat că tariful nu a fost schimbat din anul 2009.

Logo_MAN_CEBAN