Primarul general Ion Ceban acuză cu Guvernarea de atac rider asupra instituțiilor municipale. Într-o conferință făcut de edil, Ceban a declarat că Protecția Mediului solicită un prejudiciu de 12 mil de lei, după ce la Stația de Epurare s-ar fi găsit unele abateri.
„Atacurile rider asupra întreprinderilor municipiului Chișinău. Au gândit că dacă mă atacă direct pe mine, vor fi criticați de oameni și vor fi luați în furci. Și au schimonosit un plan întreg cum să atace angajații și instituțiile Primăriei și să scurgă bani din bugetul municipal.
Stau și gândesc planuri cum să atace Primăria. În primul rând voi vorbi despre situația creată la Stația de Epurare gestionată de SA Apă Canal. La data de 17 august 2021 de către Centru Sănătate Publică Chișinău au fost preluate probe din r. Bic, aproape de Stația de Epurare.
La data de 26 august 2021 în adresa Apă Canal Chișinău a parvenit Sesizarea despre depistarea Salmonela. Apă Canal efectuează zilnic probe de laborator. La data de 08 septembrie 2021 în baza Sesizării Centrului Sănătate Publică Chișinău au fost preluate probe la Stația de Epurare de către Inspectoratul Pentru Protecția Mediului. Și prin minune au trecut 3 luni și a venit și vestea mult coaptă!La data de 29 noiembrie 2021 Apă Canal a primit citație precum ca a fost depistata depășiri pentru parametrul Azot de amoniu. Adică nu mai este salmonelă, dar este vorba de Azot. Pe data de 07 decembrie reprezentanții Apă Canal s-au prezentat conform citației la Inspectoratul pentru Protecția Mediului Chișinău unde verbal i-au informat despre prejudiciu de 12 mil. lei, care trebuie să fie achitați de către Apă Canal.
Pe data de 14 decembrie urmează să se prezinte șeful Stației de Epurare, pentru a i se înmâna procesul verbal și prejudiciul”, a declarat Ceban.
Primarul afirmă că începând cu venirea sa în funcție, despre aceste probleme de la Stația de Epurare a vorbit dintotdeauna și au fost sesizate toate instituțiile competente inclusiv Ministerul de ramură, Inspectoratul pentru protecția mediului, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția de mediu.
„Dacă vă aduceți aminte despre acele avertizări despre deversările cu concentrația sporită de zeci de ori în rețeaua de canalizare publică de la Agenții economici de industria alimentară. Acestea trebuiau să aibă stații de pre-epurare, controlul cărora instalării și amenajării era în sarcina Autorităților centrale abilitate. La fiecare atenționare a noastră, a Apă Canal, ne se spunea să deconectăm unii sau alți agenți economici de la serviciul prestat.
Ceea ce am făcut noi în timp, ca să reușim să nu pută primul an, pentru prima dată în oraș, era să facem controale inopinate, să prelevăm probe și să demonstrăm că anumiți agenți economici încalcă normele admisibile de deversări. Au fost unii chiar și deconectați de la servicii”, a conchis edilul
De precizat că potrivit studiului de fezabilitate privind reconstrucția Stației de Epurare care este realizat de Compania SEURECA și a fost comandat de Primăriei Chișinău, calitatea Râului Bîc chiar în amonte de intersecția cu evacuarea Stația de epurare nu este corespunzătoare din cauza poluării necontrolate cu debite menajere şi industriale la trecerea acestuia prin oraşul Chişinău. Lucrările care sunt făcute la această etapă la Stația de Epurare Chișinău, se bazează pe procesul actual, care nu include investițiile necesare pentru tratarea Azotului și Fosforului. Respectarea de către Stația de Epurare a normelor Europene la aceste două componente depășește cu mult capacitatea de investiții a Apă Canal.