Guvernarea PAS, chemată să renunțe la planurile dezastruoase de reducere a bugetelor în educație. Ion Ceban: Investițiile pentru viitoarele generații sunt esențiale

photo1694683723

Primarul Capitalei, Ion Ceban, condamnă repetat declarațiile unor exponenți ai actualei guvernări care cer reduceri de cheltuieli în sistemul educației.

Edilul atenționează autoritățile centrale că orice reducere de investiții va afecta, pe termen lung, societatea și îndeamnă Guvernul să preia exemplul municipalității, acolo unde în ultimii ani bugetul pentru educație a crescut de două ori. Iar pentru investițiile capitale – de trei ori.

”Este grav atunci când văd că unii specialiști din domeniul educației spun că trebuie reduse cheltuielile din educație, când trebuie închise grădinițele de copii pentru că nu suportă bugetul! Bine că bugetul suportă miniștrii cu 50 de mii de lei salariul. Umblă deputați și caută hârtie de WC în instituțiile închise din Chișinău și din țară, când avem sute de școli cu WC-uri afară, umblă și ne învață ce să facem, cum să facem. Educația reprezintă investiții în copii, în viitor. Nu tăiați bugetul din educație, pentru că așa creșteți bugetele pentru alte lucruri neplăcute, cum ar fi penitenciare. Opriți-vă din prostiile pe care le îndrugați și luați labele de pe educație”, a declarat Ion Ceban.

Mesajul a fost transmis de edil în timpul unei vizite de dimineață la Grădinița nr. 167 din Capitală, acolo unde Primăria Chișinău a investit 10 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare și de reamenajare a teritoriului. De asemenea, instituția a beneficiat de un proiect amplu de eficientizare energetică în valoare de peste 8,5 milioane de lei.

Grădinița este una frecventată și de copii cu nevoi speciale, cum ar fi copii hipoacuzici, cu deficiențe locomotorii, cu autism. La grădinița respectivă am investit peste 10 milioane de lei, panouri fotovoltaice, eficiența energetică, amenajarea tuturor spațiilor în interiorul grădiniței.

Cu Asociația ”Încredere” am venit și la un teren de joacă deschis nou, împreună cu toată lumea creăm condiții mai bune pentru educatori, pentru copii, pentru părinți. În general, doar în Chișinău avem grădinițe construite de la zero, doar în Chișinău. Avem o majorare a bugetului pentru educație de două ori, investițiile capitale – de trei ori, investițiile pentru programe speciale – de zeci de ori”, a mai adăugat Ion Ceban.

Logo_MAN_CEBAN