Guvernul a tăiat bugetele pentru domenii-cheie de dezvoltare. Ion Ceban: Când guvernarea acuză Primăria Chișinău, să spună și despre reducerea finanțărilor la nivel central

ion_ceban_ursu3

Pentru acest an, guvernarea a tăiat cu sute de milioane de lei finanțările pentru domenii-cheie, cum ar fi învățământ, protecție socială, sănătate și servicii comunale. Pe rețelele sociale, primarul Capitalei, Ion Ceban, a vorbit despre un șir de sectoare, care în acest an vor primi mult mai puțini bani decât în anii precedenți.

Potrivit edilului, cea mai mare reducere de alocații, de jumătate de miliard de lei, s-a făcut în educație.

„În timp ce, anual, statul creștea alocațiile totale pe diverse direcții, pentru anul 2024 mai multe domenii au primit finanțare mai mică. Atunci când cei de la guvernare acuză Administrația Publica Locală, ar fi bine să spună ce au făcut cu adevărat la nivel de țară, și anume oamenii trebuie să cunoască mai multe detalii. Au scăzut alocațiile pentru învățământ cu 504 mil. de lei, pentru domeniul protecției sociale – cu 465 de mil. de lei. Domeniul ocrotirii sănătății a primit cu 146 milioane mai puțin în 2024, față de 2023. Ordinea publică și securitatea națională – cu 233 mil. lei mai puțin, gospodăria de locuințe și servicii comunale – minus 944 de milioane de lei, dar și serviciile în domeniul economiei – în scădere cu 241 mil. lei. Guvernanții despre asta nu vorbesc, dar experții cunosc aceste lucruri. Ei au tăiat bugete la greu în domeniile cheie de dezvoltare a țării”, a precizat Ion Ceban.

De asemenea, edilul a vorbit și despre reducerea fondurilor naționale, acolo unde situația, la fel, nici de departe nu este cea mai bună.

  • Fondul Rutier a scăzut cu 691 mil. lei – minus 30%
  • Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală – în scădere cu 818 mil. lei, sau cu 57%, adică mai mult de jumătate. De la 1,4 mld. de lei la 601 mil. lei.
  • Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural – minus 100 mil. lei. Doi ani consecutiv alocațiile pentru acest fond scad.
  • Fondul Viei și Vinului – minus 2,5 mil. lei.
  • Fondul de Rezervă al Guvernului – minus 450 de mil. lei.
  • Fondul de Intervenție al Guvernului – în scădere cu 290 mil. lei.
  • Programul de stat Prima Casă – minus 50 mil. lei sau minus 23%.

Doar Fondul Național pentru Mediu a înregistrat o creștere, după ce a fost în scădere în ultimii 3 ani, dar alocațiile pentru acest fond rămân a fi mai mici decât în 2022, 2021 și 2020”, a mai adăugat Ion Ceban.

Logo_MAN_CEBAN