Infrastructura rutieră și transportul public, cele mai mari probleme în suburbii

ion_ceban_auto

Aproape fiecare al doilea locuitor din suburbiile Capitalei susține că cea mai mare problemă care trebuie soluționată prioritar este starea drumurilor. Alți aproximativ 16 la sută susțin că cea mai stringentă problemă este transportul public, urmată de apă și canalizare. Opiniile au fost exprimate într-un studiu realizat de un grup de inițiativă în cadrul Programului Buget Civil, ediția 2022.

Sondajul arată că în proporție mai mare de starea drumurilor sunt preocupați locuitorii comunelor Colonița (90%), Grătiești (78%), Cruzești (71%), Condrița (67%), Băcioi (65%), Trușeni (64%) și orașului Sângera (55%).

Problema accesibilității la transport public deranjează cel mai mult pe locuitorii orașelor Vatra (38%), Codru (33%), Durlești (28%) și pe cei din comunele Budești (28%) și Ghidighici (20%).

Suburbiile cele mai afectate de problema apei și canalizării sunt Ghidighici (36%), Trușeni (24%), Condrița (22%) și Ciorescu (20%).

Printre alte probleme evocate de localnici se numără salubrizarea străzilor (4,3%), starea ecologică (4,2%), deservirea medicală a populației (3,4%), îngrijirea vârstnicilor (3,3%), amenajarea locurilor de agrement (1,8%) etc.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1800 de persoane din cele 18 suburbii ale municipiului Chișinău. În fiecare comună sau oraș, numărul de chestionați a fost stabilit în funcție de cifra alegătorilor care au participat la cel mai recent scrutin.

Amintim că în perioada 2020-2022, autoritățile municipale au investit în cele 18 suburbii peste jumătate de miliard de lei. În acest an, de exemplu, pentru proiectele din localități s-au alocat 107 milioane de lei, iar suplimentar doar pentru reparația drumurilor au fost investite 60 de milioane.

Logo_MAN_CEBAN