Ion Ceban afirmă că șoseaua de centură urmează a fi cel mai mare proiect de infrastructură implementat vreodată în municipiul Chişinău, de la proclamarea independenței țării.
”Chișinăul a crescut și arterele principale ale orașului demult nu fac față fluxului actual de unități de transport. Circulația intensă sufocă orașul, poluează atmosfera, crește costurile de realizare a afacerilor și costul produselor și serviciilor – asta nemulțumește oamenii și afectează nivelul de viața al locuitorilor municipiului. Chișinăul are nevoie de șosea de centură.”, a declarat Ion Ceban.
Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a prezentat jurnaliștilor imagini video impresionante cum va arăta viitoarea șosea de centură a municipiului Chișinău.
”Majoritatea capitalelor lumii au centuri rutiere, care joacă un rol important în fluidizarea traficului. Centurile au efecte pozitive multiple asupra evoluției economiei unui oraș mare și asupra confortului de viață în oraș. Chişinăul are nevoie de centură ca element de infrastructură ce va determina creșterea economică și dezvoltarea socială a orașului și suburbiilor.”, a precizat Ion Ceban.
Candidatul a adăugat că proiectul privind construcția șoselei de centură a fost elaborat împreună cu mai mulți experți din domeniul infrastructurii rutiere. El a menționat că, potrivit conceptului de implementare propus, lungimea totală a centurii Chişinăului va fi de 62,6 kilometri. De asemenea, șoseaua va trece prin 13 localități din suburbii, ceea ce va favoriza fluidizarea traficului în capitală și va oferi noi conexiuni rutiere importante.
”Este regretabil că nimeni pînă acum, nici autoritățile locale, nici cele centrale, nu au avut voința politică și energia necesară pentru acest proiect vital pentru municipiu. Noi avem viziune, avem voință politică și știm de unde să aducem bani. Ne așteptăm ca șoseaua de centură să detensioneze orașul, să ofere posibilități agenților economici să își reducă costurile de realizare a afacerilor. Mai mult, le va aduce un aer mai curat și mai mult confort locuitorilor Chișinăului”, a menționat Ceban.
Ion Ceban a precizat că valoarea estimativă a proiectului este de aproximativ 200,2 milioane de dolari, sumă care va fi atît din fondurile publice, cît și din cele externe de la diferiți parteneri de dezvoltare.
”Sunt foarte multe instituții, dar și parteneri care ar fi interesați de implementarea unui astfel de proiect, atît în Uniunea Europeană, cît și în Federația Rusă, dar și în alte părți ale lumii. Noi ne dorim să aducem în primărie, în primul rînd, spiritul managerial și capacitatea de negociere. Asta vom aduce în primărie și vom identifica aceste resurse pentru a implementa, în scurt timp, acest proiect. Pentru studiul de fezabilitate, dar și pentru finalizarea proiectării avem nevoie de un an și jumătate. Varianta optimistă de implementare este de la trei pînă la cinci ani, iar cea pesimistă este de la cinci pînă la opt ani. Noi venim în primărie cu o viziune foarte clară pentru dezvoltarea fiecărui domeniu, iar eu voi face așa încît pe fiecare proiect pe care avem angajament de realizare să existe unitate de implementare, iar această unitate să facă tot posibilul ca să nu scădem din viteza implementării proiectului.”, a conchis Ion Ceban.
Candidatul pentru șefia capitalei a adăugat că imediat după preluarea mandatului de primar, împreună cu echipa sa, va demara toate activitățile necesare pentru implementarea acestui proiect.