Ion Ceban a prezentat planul de amplasare și amenajare a parcărilor în Chișinău (VIDEO)

index

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a anunțat că a elaborat împreună cu experții un concept de amenajare a aproximativ 4.000 de locuri noi de parcare anual.

Ion Ceban a prezentat imagini video impresionante cum vor arăta viitoarele parcări ale municipiului Chișinău.

Problema insuficienței parcărilor în Chişinău este gravă și se acutizează anual. Numai în ultimul an, zilnic numărul de autovehicule în Chişinău a crescut cu 30 de unități. În ultimii cinci ani au fost înregistrate aproximativ 50 de mii de unități de transport. Acum numărul de autovehicule depășește cifra de 215.000 și este în creștere continuă. Orașul nu a fost și nu este prevăzut pentru un număr atît de mare de automobile. Problema parcărilor ignorată pînă acum ne-a adus în situația când avem mai puțin de 20 mii locuri de parcare într-un oraș cu sute de mii de mașini. Pe locul multor parcări au fost ridicate blocuri locative, altele au fost, pur și simplu, lichidate.”, a menționat Ion Ceban.

Candidatul a precizat că astăzi în Chișinău există 114 parcări cu plată care au o capacitate de 12.886 de locuri și alte câteva mii de locuri de parcare amenajate pe străzi și în curți. Ion Ceban a subliniat că acestea nu satisfac necesitățile reale ale capitalei și împiedică dezvoltarea municipiului. Mai mult, nu există un registru al parcărilor.

Problema se va agrava pentru că, potrivit estimărilor, în 2019, numărul unităţilor de transport care circulă în Moldova va depăși un milion. Și cea mai mare parte dintre acestea vor fi în Chișinău. Împreună cu specialiștii, am elaborat planul de amplasare și amenajare a parcărilor în capitală. Ne propunem să facem un registru al parcărilor în, cel mult, jumătate de an, iar începînd cu anul viitor să începem construcția a aproximativ 4.000 de locuri de parcare anual. ”, a spus Ion Ceban.

Candidatul pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău a anunțat că pentru acest proiect vor fi alocate 40 milioane lei în fiecare an din bugetul municipal, dar și din fonduri externe.  

Aici ar fi cîteva nivele de intervenție. Primul ar fi construcția parcărilor supraetajate în cadrul unor parteneriate public-private, altul ar fi amenajarea parcărilor în interiorul cartierelor și pe străzile principale care să fie gestionate de o întreprindere municipală. Este ideea echipei noastre de a crea această întreprindere. Este o necesitate stringentă de a construi parcări atît la intrările din oraș, cît și în interiorul cartierelor și pe străzile principale.”, a adăugat Ion Ceban.

Ion Ceban a conchis că este un proiect realist care poate fi implementat în următorii patru ani.

Logo_MAN_CEBAN