Ion Ceban a prezentat, în premieră, raportul privind problemele și soluțiile în sectorul construcțiilor din Chișinău

ion_ceb

Candidatul pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a amintit că la sfîrșitul lunii iulie, la inițiativa sa, a fost creat un grup de lucru la nivel parlamentar. El a menționat însă că, în paralel, împreună cu echipa sa a elaborat o analiză amplă a problemelor din sectorul construcțiilor din municipiul Chișinău.

”Este un raport în care indicăm ce trebuie să facem la nivel instituțional, ce trebuie să facem la nivelul amendării legislației, ce trebuie să facem în actele normative. Este totul descris în detalii, cu toate recomandările. Este în premieră pentru Republica Moldova ceea ce prezentăm.”

Ion Ceban a precizat că va transmite acest raport Guvernului, Parlamentului și tuturor autorităților interesate, dar mediului de experți pentru consultări publice.

”Deja zeci de soluții au fost identificate ce trebuie să facem la nivel de legislație ca așa ceva să nu se întîmple. Ca să nu se întîmple așa ceva în curțile blocurilor, ca să nu se întîmple pe terenurile de joacă pentru copii. Totodată voi transmite acest raport organelor de drept.”, a declarat Ion Ceban.

În raport este indicat că în perioada aprilie – septembrie a acestui an au fost analizate aproximativ 200 de construcții. Printre acestea au fost identificate 20 de construcții masive neautorizate. Numărul de construcții neautorizate de proporții mici este de peste 50 de unităţi. La fel au fost depistate peste 50 de construcții mari nefinalizate, cu un grad de întîrziere mare sau conservate fără nici un temei juridic. Ca urmare a analizei au fost identificate 4 grupuri de probleme generice: încălcarea cerințelor de urbanism pentru proiectare, încălcarea cerințelor de proiectare, încălcarea cerințelor în execuția lucrărilor și încălcarea aspectelor juridice.

”În absolut toate aceste cazuri de construcții pe care le-am examinat noi și aici este vorba despre aproximativ toți cei care construiesc în ultima perioadă în municipiul Chișinău au fost depistate încălcări. De la 18 maximum pînă la două minimum de încălcări, în ceea ce ține aspectele juridice, proiectare sau încălcarea normelor de urbanism.  În mediu într-un dosar în construcție din municipiul Chișinău sînt 11 încălcări ale normelor juridice.”, a precizat Ion Ceban.  

El a menționat că selectarea informației și analiza acesteia a fost realizată în cadrul următoarelor grupuri de probleme: probleme fundamentale, certificatul de urbanism, documentație de proiect, verificarea proiectului, autorizația de construire, executarea lucrărilor de construcție, darea în exploatare (recepția finală), Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, neautorizate și/sau construite ilegal pe terenurile proprietate publică a statului sau a municipiului.

Conferința de presă a avut loc în fața restaurantului ”Doina” din parcul ”Valea Trandafirilor” unde o firmă de construcții vrea să înalțe un imobil cu 11 etaje după ce Curtea de Apel Chișinău a obligat Primăria municipiului Chișinău și Consiliul municipal Chișinău să elibereze actele permisive și să schimbe codul urbanistic în acest sens.

”Acest lucru este pur și simplu inadmisibil. Acest lucru este un dezastru. Dezastru este și intervenția instanței de judecată pentru că noi nu am avut așa precedente urîte cînd instanța de judecată, în acest caz Curtea de Apel Chișinău, obligă autoritatea publică locală, Primăria municipiului Chișinău și Consiliul municipal Chișinău să elibereze certificat de urbanism și restul documentelor permisive, iar consiliul municipal să fie obligat să schimbe codul urbanistic în C5, care aici este C6. Aici este zona de parc. Acest lucru este absolut imposibil de făcut”,  a menționat Ion Ceban.

Ion Ceban a făcut o adresare publică către toate instituțiile responsabile pentru a interveni în acest sens.

”Mă adresez tuturor celor care iau decizii, începînd cu Curtea Supremă de Justiție, unde va ajunge cu certitudine acest dosar, Parlamentul, Guvernul, autoritățile responsabile. Oameni buni, haideți, să ne sesizăm absolut cu toții ca astfel de lucruri să nu se mai întîmple. ”,  a declarat Ion Ceban.

Candidatul pentru funcția de primar al Capitalei a amintit că a atacat personal în instanța de judecată mai multe firme de construcții care au admis abateri de la legislație.  

” Eu probabil sunt singurul care a atacat în judecată acești rechini din construcții. Începînd cu Vlad Plahotniuc, care a stat în spatele construcției de la ”Guguță”, și terminînd cu Bogdan Voievod și ”Codreanca” unde nu se mai construiește. Eu îmi asum, pe de-o parte acest risc pentru că am fost și amenințat de mai multe ori. Eu nu am frică absolut de nimeni și o să merg pînă în pînzele albe. Eu vreau ca în municipiul Chișinău să se construiască, dar vreau ca aceste construcții să fie în conformitate cu legislația în vigoare, iar legislația trebuie acum perfectată. Vreau ca aceste construcții să nu încurce cuiva, vreau ca ele să nu fie pe terenurile de joacă, în spațiile verzi sau în parcuri. Îmi propun să am o relație corectă cu reprezentanții firmelor de construcții, dar dacă această practică nocivă va continua, atunci în prima lună a mea în funcția de primar primele trei construcții neautorizate vor fi demolate.”,  a conchis Ion Ceban. 

Raportul poate fi accesat aici…

pentru_md