Ion Ceban: Boris Gîlca și-a depus cererea de demisie. Eu nu accept această cerere. Eu știu că el pledează nevinovat

ion_ceban_Boris-Gilca

Șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca, din cadrul Primăriei Chișinău a depus cererea de demisie. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe Facebook.

“Doar un om corect putea face acest gest pentru a nu fi pătată imaginea instituției și cea personală. Eu nu accept această cerere. Voi reveni cu detalii. Eu știu că el pledează nevinovat. Eu nu cred în investigațiile Power Point ale CNA”, a declarat Ceban.

Amintim că Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a reacționat la declarațiile făcute de către șeful CNA, după reținerea lui Boris Gîlca și a altor angajați. Ceban a declarat că este vorba despre o „poliție politică” care încearcă să „șteargă efortul primăriei” în gestionarea crizei refugiaților și să „egaleze cu zero” tot ce a fost făcut în acest sens. El a spus că nu crede că Boris Gîlca, șeful Direcției Asistență Socială și Sănătate, ar fi implicat în vreo ilegalitate și l-a apreciat ca un „profesionist” și un „om corect”.

Ceban a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 5 mai 2023, la Primăria Chișinău. El a afirmat că nu are nimic de ascuns și că este dispus să colaboreze cu organele de drept, dar a criticat modul în care s-a desfășurat acțiunea CNA.

„Stă acasă Ghiță groză între pisici. Cam așa mi s-a părut și șeful CNA, de care se amuză tot ofițerii. El e și judecător și procuror, și anchetator. Trebuia să fie scos, pentru că ieri nu erau suficiente informațiile făcute ieri publice și erau cu semne de întrebare”, a spus Ceban.

Primarul a adăugat că se aștepta ca perchezițiile să vizeze persoanele care au furat miliardele, băncile sau întreprinderile de stat, sau cele care au încheiat contracte prejudiciabile pentru țară.

„Aceste lucruri ne se întâmplă că avem o guvernare impotentă cu poliție politică. Cu mare regret în loc să se ocupe de cele importante se ocupă ce ceea ce nu trebuie”, a afirmat Ceban.

Potrivit lui Ceban, acțiunea CNA are două obiective: să denigreze activitatea primăriei în perioada crizei refugiaților și să intimideze angajații instituției. El a menționat că primăria a gestionat situația refugiaților în conformitate cu legea și cu recomandările ONU și UE, iar toate intrările și ieșirile din centrul de la Rîșcani au fost înregistrate electronic. El a dat asigurări că dacă se va dovedi vreo vinovăție din partea vreunui angajat al primăriei, acesta va fi destituit din funcție.

În ceea ce-l privește pe Boris Gîlca, șeful Direcției Asistență Socială și Sănătate, care este vizat de dosarul CNA privind traficul de influență și abuzul de serviciu în cazul refugiaților, Ceban l-a aparat și l-a elogiat.

„Eu nu cred că Boris Gîlca putea să facă ceea ce i se incriminează. Gîlca este un profesionist. Un om care și-a dedicat întreaga viață sectorului medical. El întotdeauna a fost foarte franc și foarte corect. El întotdeauna a fost foarte franc și foarte corect. De foarte multe ori i s-a spus „închide gura Boris, că ori te închidem pe tine”. Eu nu cred că Boris Gîlcă este nevinovat. La Primărie nu este loc de corupție și nu avem corupție. Nu avem contracte secrete, nu avem ce ascunde. Totul este la suprafață. Persoanele care au fost nominalizate, în afară de Boris Gîlca vor fi destituite din funcție.”, a spus Ceban.

Logo_MAN_CEBAN