Ion Ceban, despre presiunile financiare ale guvernului: Presiunea suplimentară asupra bugetului municipal a fost de 1,3 mld. de lei, bani ce puteau fi investiți în dezvoltarea Chișinăului

ion_ceban_strasburg7

În ultimii ani, în urma deciziilor unilaterale ale guvernării, Primăria Chișinău a avut de suferit financiar substanțial. Doar în ultima perioadă, presiunea suplimentară asupra bugetului municipal a fost de 1,3 miliarde de lei, bani ce puteau fi investiți în dezvoltarea Chișinăului. Sunt afirmațiile primarului Capitalei, Ion Ceban, făcute în cadrul unei intervenții de bilanț în urma vizitei la Strasbourg, la Consiliul Europei.

„Guvernul i-a delegat Primăriei Chișinău competențe regionale, fără alocarea surselor financiare, deși legislația, în mod normal, și standardele internaționale, prevăd acest lucru. Aceste revizuiri, fără câmp de manevră, au fost făcute doar pentru municipiul Chișinău, fiind o abordare inechitabilă în comparație cu alte primării. În continuare, cât privește Chișinăul. În ultima perioadă există presiuni fără precedent asupra entităților subordonate, asupra angajaților și asupra instituției de fapt. În ultimii ani, în urma deciziilor unilaterale a guvernării, primăria Chișinău a avut de suferit financiar substanțial. Doar în perioada precedentă, despre care am vorbit, presiunea suplimentară asupra bugetului municipal a fost de 1,3 miliarde de lei, bani care ar fi putut fi investiți în dezvoltarea Chișinăului”, a declarat Ion Ceban.

Edilul Ion Ceban a vorbit și despre mai multe abordări inechitabile în raport cu mun. Chișinău.

”Au fost majorate salariile angajaților autorităților publice locale cu 1300 de lei fără alocarea banilor în acest sens și au obligat primăriile să identifice resurse proprii. Amintesc este vorba despre o cifră de 158 de mln de lei. Bani care nu au fost planificați în bugetul Primăriei. Totodată, doar la Chișinău, nu sunt admise ajustări de costuri pentru servicii prestate de municipalitate creând o gaură bugetară de peste 300 de milioane de lei, sau cu riscul de a falimenta o instituție strategică cum este Apă Canal. Și da, noi în continuare achităm salariile, achităm datoriile conducătorilor precedenți, atât interne, cât și externe. Menținem pe albia de plutire instituția, care este una strategică, nu doar pentru Chișinău, dar și pentru țară.

Au exclus doar Chișinăul și UTA Găgăuzia din programele guvernamentale sociale, dedicate pentru persoane cu dizabilități și au fost tăiate resursele finaciare. După care au anunțat că vor rezolva problema creată tot de ei și vor opri din transferurile către municipalitate această sumă micșorând și mai mult ceea ce de fapt îi revine municipalității. Este o practică absolut inadmisibilă și o practică pe care nu o găsiți nicăieri în Europa. Asta nu este standard european – este standard antieuropean”, a concluzionat Ion Ceban.

Logo_MAN_CEBAN