Ion Ceban, despre scopul Forumului Social: Aducem practicile Europene aici acasă în Chișinău

ion__ceban_forum_2

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a făcut o serie de declarații în cadrul unei pauze la Forumul Social din Chișinău. Edilul a subliniat importanța acestui eveniment pentru dezvoltarea orașului și a prezentat câteva dintre obiectivele ale forumului.

Potrivit lui Ceban, la Forum participă peste 60 de experți străini din domenii precum sănătate, educație, protecție socială, incluziune, eficiență energetică, dar și speakeri locali, oameni notorii din aceleași domenii.

„Discutăm despre provocările ce le avem la nivel de regiune, provocările ce le avem la nivel de oraș, începând cu infrastructura urbană și soluții. Evident, care ar putea să fie pașii și foaia de parcurs pentru noi, învățând lecțiile din cele 3 crize mari, pe care încă le parcurgem. Acestea influențează toate domeniile”, a spus primarul.

Ceban a adăugat că obiectivul de bază al forumului este ca din acele zone pe care le-au dezvoltat ca și politici sau care urmează să fie aprobate și elaborate, să fie formulate obiectivele pe perioada 2020 – 2030. „Să stabilim ce facem: construcția de grădinițe, școli noi, centre de tinere, modernizarea sistemului de sănătate, dotarea lor, servicii noi, programe pentru tineri, adulți, copii. Împărtășim ideile și practicele europene, avem vorbitori din America Latină, America de Nord, din Asia, din UE, din România”, a declarat edilul.

Întrebat despre costurile forumului și sursele de finanțare ale acestuia, Ceban a răspuns că există mai mulți parteneri care co-participă financiar.

„Este vorba de casa ONU, mai multe agenții ONU și parteneri privați. Avem partea de sponsorizare, avem partea de donații și avem și partea de buget municipal. Când o să se termine activitățile o să avem o claritate. Acum trebuie să privim lucrurile nu cât au costat. Eu cred că a costat mai puțin decât o intervenție pe alte evenimente publice pe care le desfășoară Republica Moldova. Important este ce câștigăm. De exemplu, după Forumul Economic avem investiții de peste 300 de milioane de lei. Săptămâna trecută am avut un profil social aproape de realizare. Este vorba de o entitate în sectorul Ciocana. Sper că întrebările să fie de câte ori au crescut investițiile în urma acestui Forum”, a conchis Ceban.

Logo_MAN_CEBAN