Ion Ceban: Î.M. Parcul Urban de Autobuze are nevoie de cel puţin 100 de unităţi de transport noi

ion_ceban_transport

În prezent, primăria municipiului Chişinău, discută cu mai mulţi parteneri despre posibilitatea de procurare a autobuzelor noi.
Despre acest lucru a vorbit primarul general Ion Ceban, în cadrul emisiunii ,,Пятница’’ de la postul TV RTR Moldova. Edilul capitalei a menţionat că pe străzile capitalei ar putea apărea noi unităţi de transport chiar în primăvara acestui an.
,,Astăzi în Chişinău avem 126 de autobuze vechi şi 31 de unităţi de transport noi. Dintre acestea, zilnic pe trasee ies cca 107 autobuze, restul sunt în reparaţie. Iată de ce astăzi, capitala are nevoie urgentă de cel puţin 100 de maşini noi”, a spus primarul general.

Întrebat despre majorarea taxei de călătorie cu microbuzul, Ion Ceban, a reiterat că acest lucru va fi posibil doar atunci cînd administratorii mijloacelor de transport vor ţine cont de cîteva condiţii printre care:
– Respectarea graficului de circulaţie, pentru a nu supraaglomera microbuzele în orele de vârf
– Itinerarele microbuzelor nu trebuie să dubleze traseele troleibuzelor şi autobuzelor
– Microbuzele trebuie să fie curate şi într-o stare tehnică bună.
Şeful capitalei a mai spus că în prezent, responsabilii din domeniu lucrează asupra unui concept de modificare a transportului public urban.

,,Scopul nostru este să amenajăm cel puţin 4000 de noi locuri de parcare în zona de centru a capitalei. Î.M. Institutul municipal de proiectări ,,Chişinău Proiect” şi Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie lucrează în prezent la concepţia privind ectoarele unde vor fi construite parcări. În paralel, încercăm să atragem investiţii pentru a realiza acest proiect”, a menţionat primarul general.

Potrivit edilului capitalei, se ia în calcul şi posibilitatea de a strămuta Î.M. ,,Piaţa Centrală”, iar în locul acesteia să fie amenajată o parcare cu multe etaje. Totodată, actualmente este analizată şi posibilitatea de a amenaja locuri de parcare în garajul Parlamentului. Legislativul este dispus să ofere în acest scop 3 etaje din 5. În majoritatea cazurilor parcările vor fi construite în parteneriat public privat.
Primarul general Ion Ceban, a menţionat că noile locuri de parcare vor fi cu plată, doar că preţul trebuie să fie unul rezonabil.

Logo_MAN_CEBAN