Ion Ceban, la Forumul Global UNESCO împotriva Rasismului și Discriminării din Brazilia: 2024 va fi „Anul Accesibilității” în mun. Chișinău

407231234_911165237038559_3667239189981830717_n

Primarul Capitalei, Ion Ceban, participă în aceste zile și la cea de-a treia ediție a Forumului Global UNESCO împotriva Rasismului și Discriminării, care are loc în orașul São Paulo, Brazilia. În cadrul unei prezentări tematice, unde au fost primari de pe toate continentele și alți lideri globali, edilul a vorbit despre programele și politicile dezvoltate în municipiul Chișinău și despre faptul că anul 2024 va fi dedicat, în Capitală, accesibilității și realizării mai multor proiecte și activități în acest sens.

„Anul Accesibilității” în Chișinău este o inițiativă și un angajament intersectorial al municipalității de dezvoltare și fortificare a domeniilor sociale pentru creșterea calității vieții chișinăuienilor, inclusiv prin îmbunătățirea accesibilității în diferite aspecte ale vieții urbane. Mai avem de lucrat la crearea condițiilor pentru toți în infrastructură, transport accesibil, educație, sănătate și servicii publice, dar depunem un efort enorm. Subdiviziunile municipale, împreună cu partenerii și societatea civilă vom veni cu Planul de acțiuni de îmbunătățire a accesibilității la servicii și infrastructură, prin prisma competențelor și domeniului de gestiune, precum și sporirea nivelului de conștientizare/sensibilizare a domeniului accesibilității în rândul populației”, a declarat Ion Ceban.

Primarul general a precizat că municipalitatea se alătură apelului global al UNESCO împotriva rasismului și Foii de parcurs a acestuia, care vizează accelerarea acțiunilor multilaterale.

„Dorim să devenim parte a Coaliției internaționale a orașelor incluzive și durabile – ICCAR. În Chișinău avem foarte multe etnii și avem o colaborare strânsă cu toate organizațiile. În municipiul Chișinău, avem și mediatori comunitari care asigură o comunicare eficientă între instituțiile publice și comunitatea romă din municipiu. Primăria Chișinău a întreprins toate măsurile necesare pentru a sprijini comunitatea de refugiați ucraineni. Am oferit sprijin la angajare în câmpul muncii, la încadrarea copiilor în școli și grădinițe, implicarea tinerilor, precum și am lansat programul de afaceri la care tinerii refugiați pot aplica”, a mai adăugat Ion Ceban în cadrul prezentării făcute la forumul UNESCO din Brazilia.

Potrivit edilului, Chișinăul este deschis pentru colaborări și preluarea de bune practici, astfel, am avut mai multe discuții cu participanții la Forum în realizarea de noi proiecte în comun la Chișinău. Amintim, în această săptămână, Ion Ceban a participat și la Forumul Mondial al Liderilor pentru Orașe și Spații Publice Sigure, organizat în Quito, capitala Ecuadorului. Primarul general a reiterat că toate cheltuielile pentru participarea la reuniuni au fost suportate de organizatori.

Logo_MAN_CEBAN