Ion Ceban, mândru de profesorii din mun. Chișinău: În sistem avem +1400 de cadre. Avem mulți copii olimpici, dar cât de sârguincioși nu ar fi, nu pot produce asta singuri

ion_ceban_pedagogi

Capitalul uman este singurul activ pe termen lung pe care îl are Moldova. Cel puțin asta este una dintre concluziile făcute de primarul general Ion Ceban în cadrul unei conferințe dedicată profesorilor din municipiul Chișinău. Edilul mai spune că Primăria Chișinău are în plan dezvoltarea sistemului de învățământ, pentru ca ulterior, copiii să aibă parte de condiții normale de studii.

„Eu cred că oricine dintre noi, fie părinți, fie profesori, suntem oglinda copiilor. Responsabilitatea este enormă. Avem toată aprecierea pentru oameni diferiți, pentru viziuni diferite.

Eu mă bucur că în 3 ani de zile avem +1400 de oameni noi în sistemul educațional în Chișinău. Am zis că este foarte important să vedem toate resursele pe care le avem la nivelul instituțiilor pe care nu neapărat le utilizăm. De aici au apărut grupele suplimentare. Sunt 132 de grupe în învățământul preșcolar și nu mai avem unde să ne extindem. Trebuie să construim. Construim grădinițe noi în suburbii, acolo unde niciodată nu au fost grădinițe sau instituții educaționale. Avem +1400 de profesori, dar avem și +3000 de copii. Obiectiv sau subiectiv putem spune că este proces de urbanizare și vin cei din sate, dar noi nu putem opri lucrurile acestea. Trebuie să fie pregătiți. Este foarte bine că vin pedagogi și profesori noi. Dacă observați că așa o țară mică, poate să aducă olimpici la chimie, matematică și alte obiecte. Copiii cât de sârguincioși nu ar fi, nu pot produce asta singuri. Oricum stă profesorul în spatele copilului.

Un profesor de-al meu la Paris spunea că veacul acesta este foarte complicat. Acasă, am un coș la intrare, și le spun copiilor să lase telefoanele mobile acolo. Pentru că este foarte complicat. Am ajuns în situația în care comunicăm foarte puțin. Toate lucrurile acestea sunt până la urmă de observat și cultivat de profesori.

Capitalul uman este singurul activ pe termen lung pe care îl are Moldova. Dacă nu pompăm nimic din scoarța terestră, nu avem petrol, nu avem resurse. Avem oameni foarte bunii”, a declarat Ceban.

Amintim că Primăria Chișinău pune accent pe termoizolarea școlilor și grădinițelor din capitală.

Proiectul „Eficiența energetică şi reabilitarea termică a instituțiilor educaționale din municipiul Chișinău” a fost demarat în 2021 de Primăria Chişinău în 19 instituții de învățământ și 14 licee: „Nicolae Gogol”, „Petru Rareş”, „Onisifor Ghibu”, „Gloria”, „George Meniuc, „Natalia Dadiani”, „Vasile Vasilache”, „Nicolae Sulac”, „Vasile Alecsandri”, „Elena Alistar”, „Vasile Lupu”, „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Gimnaziul internat nr. 3 și 5 grădinițe: 112, 127, 146, 167 și 225.

În prezent, toate cele 19 instituții beneficiare sunt pregătite pentru noul an de studii 2022-2023.

Valoarea totală a Proiectului este de peste 500 milioane de lei și este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD, BEI și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă).

Logo_MAN_CEBAN