Ion Ceban: Săptămâna viitoare Primăria Chișinău va semna un Acord de parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie; Ce prevede acesta

ion_ceban_casa_de_commerti

Săptămâna viitoare Primăria Chișinău va semna un Acord de parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie, asta după ce, astăzi, primarul general Ion Ceban, a avut o întrevedere cu managerii instituții.

Potrivit edilului, acest parteneriat va include mai multe training-uri și seminare la care vor participa șefii de direcții și adjuncții lor, pretorii, dar și angajații primăriei. În aceste instruiri, participanții, în jur de 400 la număr, vor primi instruiri de planificare strategică.

În contextul discuțiilor cu cei din Camera de Comerț, s-a decis că va fi organizat târgul sărbătorilor de Paște, unde vor putea participa toți producătorii autohtoni.

Mai mult, Forumul Investițional, pe care primăria intenționează să îl organizeze anul acesta, va fi organizat în colaborare cu Camera de Comerț. La fel, un grup de lucru comun va elabora până în aprilie un concept de proiecte instituționale și o inventariere a parteneriatelor publice private.

„Mă bucur că a fost o deschidere din partea conducerii Camerei de Comerț, care spun că vor să colaboreze în acest sens, pentru o creștere economică a capitalei.

La rândul meu, am subliniat că vreau o colaborare corectă cu toată lumea și cu toți cei din mediul de afaceri. Chișinăul acum are un venit de 1,7 miliarde de lei, iar eu îmi doresc ca această cifră să crească”, a spus Ceban.

Primarul general mai spune că până acum, responsabilii stăteau în zona de confort și băteau pasul pe loc. „Primăria nu colecta, nu facilita și nu era transparentă. Primăria a fost foarte rigidă și necooperativă. În loc să ajute sectorul de business, ei făceau business în primărie cu autorizații de construcții, certificate de urbanism, cu gherete, panouri, cu trotuare date în arendă, subterane acaparate și folosite de agenți economici, lucruri care par mici la prima vedere dar generau pierderi în buget.

Vrem să digitalizam sistemele municipale și o vom face. Vom stabili noi reguli de joc, legale pentru mediu de afaceri. Vom face o analiză a politicii de taxe fiscale, încasări, reguli de achiziții, iar în urma acestei analize, vom realiza un concept de a îmbunătăți situația actuală. Ne dorim parcuri IT, parcuri industriale, vrem să constituim mai multe zone industriale”, a mai adăugat Ceban.

În același timp, președintele Camerei de Comerț a spus că vrea ca businessul din Chișinău să se dezvolte și să ajungă la o nouă etapă. „Suntem deschiși pentru o colaborare îndelungată, pentru a ajuta ca pe piața din capitală să fie o competiție economică”, a spus Sergiu Harea.

Președintele Camerei de Comerț a mulțumit pentru că municipalitatea a lansat o linie de troleibuz, pentru două zile, către Moldexpo când a fost organizată expoziția ,,Fabricat în Moldova”. Potrivit lui, în această perioadă a fost înregistrat un număr record de vizitatori, peste 61 de mii.

„Am mai spus, ne dorim transparență, iar acest lucru se obține printr-o comunicare continuă”, a conchis Ion Ceban.

Logo_MAN_CEBAN