Ion Ceban: ,,Tot ce se construieşte legal, este permis” Primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, şi-a prezentat astăzi raportul de activitate pentru 100 de zile de la învestirea în funcție.

ion_ceban_100zile_3

Ion Ceban a enumerat principalele activităţi care au fot realizate de la preluarea mandatului de primar general, printre care evacuarea obiectivelor amplasate ilegal şi stoparea construcţiilor unde au fost iniţiate lucrări cu abateri de la proiect.


Astfel, în cele 5 sectoare ale capitalei au fost evacuate: 262 de gherete, 173 fundații rămase după evacuarea gheretelor, 567 panouri publicitare, 29 garaje metalice, 12 şuri, şi 99 de garduri. Totodată, în perioada respectivă, au fost stopate 14 construcţii ilegale. Primăria a înaintat Legislativului un pachet de amendamente în domeniul construcțiilor, care vine să sporească capacitatea autorităților locale în domeniul emiterii actelor permisive în construcții și controlului asupra procesului de construcție. Documentul a fost votat în două lecturi. La fel, a fost revizuită modalitatea de eliberare a autorizațiilor de construire pentru asigurarea respectării documentației de urbanism.


Ion Ceban a menţionat că Primăria de azi, nu își propune să împiedice dezvoltarea bussinesului în construcții. ,, Noi vrem ca orașul să se dezvolte, dar nici o semnătură nu va mai fi pusă pe documente neconforme și nu se vor elibera certificate de urbanism, contrar legii și normelor prevăzute. Primăria nu va mai permite autorizarea construcțiilor pe terenuri municipale, luate în arendă la preț de 20 de mii de lei, pentru un hectar de pământ, care, de fapt, acest teren trebuie valorificat la un preț mult mai mare. Atunci la buget vor veni mai mulți bani, iar aceștia vor putea fi investiți în drumurile capitalei”, a menţionat primarul general.


În context, edilul capitalei a declarat că pentru soluționarea conflictelor în domeniul urbanismului și al construcțiilor, a fost creat un grup de lucru. Ion Ceban a infirmat zvonurile precum că municipalitatea a stopat toate construcțiile în oraș. Acesta a menţionat că tot ce este legal, este permis.

,,Vreau să liniștesc oamenii, care deja au cumpărat apartamente în blocurile care au admis încălcări și au fost oprite. Suntem conștienți că, pe deoparte sunt locuitorii nemulțumiți, care se sufocă de construcțiile apărute peste noapte ca ciupercile după ploaie, și pe de altă parte sunt cetăţenii care au investit, iar noi nu trebuie să îi lăsăm pe oameni în drum”, a mai spus şeful capitalei.


Ion Ceban a dat asigurări că şi în continuare Primăria municipiului Chişinău va acționa conform legii și doar în interesul cetățenilor.

Logo_MAN_CEBAN