Ion Ceban: Vom repartiza teste pentru Covid-19, câte 100 în fiecare școală. Le-am procurat cu 93 de lei. Facem totul pentru ca profesorii și personalul auxiliar să nu plece din sistemul educațional

ion_ceban_test

Primăria Chișinău pentru fiecare școală va repartiza câte 100 de doze de teste pentru Covid-19, pentru ca să poată fi testați în caz de necesitate și situații suspecte, fiecare angajat. Cu acest anunț a venit primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței Primăriei Chișinău, unde a declarat că și-a asumat ca să facă totul pentru profesori.

„Vă mai aduceți aminte de decizia celor de la Guvern cum au impus profesorii din bani proprii să se testeze odată la două săptămâni? Restul autorităților centrale de la guvernare au luat apă în gură și au mormăit că da, așa e cel mai bine.

Vaccinarea și testarea trebuie asumata de autorități! Așa o spun și bunele practici europene, și experții în sănătate publică. Noi în municipiu ne-am asumat responsabilitatea în primul rând să facem totul pentru ca profesorii și personalul auxiliar să nu plece din sistemul educațional și ne-am propus să lucrăm mult pentru a obține un bun rezultat de vaccinare și sigur pentru testarea gratuită a profesorilor.

Am procurat, la prima etapa, teste rapide prin contract de valoare mică în suma de 200 mii lei – 2318 teste validate pentru testare în UE. 800 de teste le avem din donații de la Inițiativa Pozitivă, au zis 500 și au donat 800. Le mulțumesc mult.

Un test rapid a fost achiziționat de municipalitate cu 93 lei, față de 250-300 lei în rețeaua farmaceutică. La necesitate, vom lansa procedura de licitație pentru un lot mai mare de teste din bugetul alocat de PMC”, a declarat Ceban.

Edilul spune că pentru fiecare școală va repartiza câte 100 de doze de teste pentru ca să poată fi testați în caz de necesitate și situații suspecte, fiecare angajat. Ceban a mai punctat că aceste teste vor fi repartizate în cabinetele medicale de care dispune fiecare școală.

„Astfel profesorii sunt vaccinați în proporție de 94 de procente și chiar și în așa situație, vrem să ne asigurăm că anul școlar se va desfășura în siguranță. Astfel se simte un profesor rău, are simptome, se testează chiar în instituție, nu trebuie să meargă nicăieri”, a conchis Ceban.

pentru_md