Primarul General, Ion Ceban, a comemorat la Sankt Petersburg sfârșitul bătăliei de la Leningrad

ion_ceban_piskarevskoe_2020

În acest an se împlinesc 76 de ani de la bătălia de la Leningrad, unde au murit sute de oameni, inclusiv și cetățeni din Moldova. Cu această ocazie, primarul general, Ion Ceban, a depus flori la Cimitirul Memorial Piskaryovskoye, unde au fost înmormântați 490 de mii de civili și soldați într-o groapă comună.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, edilul Chișinăului spune că alături de el se află și o moldoveancă, care a supraviețuit acelui asediu.

„Aici sunt locuitori ai Leningradului.

Aici sunt orășenii – bărbați, femei, copii.

Alături de ei sunt soldați din Armata Roșie.

Toată viața lor,

Ei au te-au apărat, Leningradule,

Leagănul revoluției.

Numele eroilor nu le putem enumera,

Fiindcă sunt multe nume sub paza veșnică a pietrei de granit.

Dar știți, toți de pe această piatră,

Nimeni nu este uitat și nimeni nu este uitată.

Împreună cu Valentina Ivanovna Matvienko, președintele Consiliului Federației Adunării Federale a Federației Ruse, guvernatorul St. Petersburg Alexander Dmitrievich Beglov și mulți alți oameni minunați am onorat memoria blocadei”, se arată în postare.

„Împreună cu mine se află Nina Maxim, o moldoveancă, care a trecut prin acele momente. Sănătate celor care sunt în viață și amintire luminoasă pentru cei care nu sunt alături de noi. Astfel, am comemorat memoria militarilor originari din Moldova, care au decedat timpul apărării asediului. 490 de persoane au fost înmormântați într-o groapă comună. Anul acesta, se împlinesc 75 de ani de la sfârșitul celui mai groaznic război din istoria lumii. Gestul de omenie continuă”, a conchis primarul general.

Amintim că bătălia de la Stalingrad din septembrie 1942– ianuarie 1943 a reprezentat un important punct de cotitură în desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial și este considerată cea mai sângeroasă și mai mare bătălie din istoria omenirii. Bătălia a fost marcată de neglijare și brutalitate față de populația civilă.

Logo_MAN_CEBAN