„Dacă vorbim de majorarea prețurilor de călătorie la troleibuze și autobuze, ideea de bază este să facem accent pe clienții fideli, care utilizează zilnic autobuzele și troleibuzele”. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban în cadrul unor declarații de presă.
„Spre exemplu, persoanele care vor avea abonament pentru jumătate de lei, media pentru două călătorii va fi de 2.7 lei. Iar dacă mai mult de două călătorii, atunci tariful va fi sub 2 lei. Din anul 2009 nu a fost modificat tariful. Cheltuielile municipalității astăzi sunt planificate de 700 de milioane de lei, iar ajustate la tot ce se întâmplă – sunt mai mult de 1 miliard de lei. Aceștia sunt banii pentru întreținerea acestor întreprinderi.
Când punem întrebarea cu privire la costurile mărite, trebuie să facem atenție și la pachetele sociale: 200 de mii de pensionari vor merge gratis, 40 de mii de copii, care sunt până în clasa a IV-a vor merge gratis. Pentru prima dată în istoria RM am dezvoltat o formulă foarte clară a prețurilor. Pentru ca toată lumea să fie împăcată la acest preț, deja la Soroca, Bălți, Cahul – deja acolo se plătește mai scump pentru transportul public. Dar nu se compară cu transportul de calitate din capitală, cu salariile plătite taxatorilor și șoferilor”, a punctat Ceban.
Precizăm că din data de 1 Aprilie a fost majorat salariul tuturor angajaților RTEC cu circa cu 17%.
Potrivit lui Ceban, salariul mediu al unui conducător de troleibuz era de circa 14700 de lei, iar din 1 aprilie este de circa 16900 de lei.
„Total în cadrul RTEC activează circa 658 șoferi de troleibuz. De asemenea, accentuăm că Regia transport electric Chisinau are peste 2500 angajați”, a declarat primarul.
Edilul spune că astăzi, există circa 450 locuri vacante în toate subdiviziunile întreprinderii, unde se exercită peste 30 meserii.
Amintim că încă 10 troleibuze noi vor circula de astăzi pe străzile Chișinăului. Primarul afirmă că astfel se încearcă ca până la sfârșitul anului să fie modernizate complet PUA și RTEC.