Parcul de autobuze al Capitalei, reînnoit, practic, în totalitate. În ultimii ani, numărul vehiculelor scoase pe linii a crescut cu peste 70%

ion_ceban_autobus

În perioada 2019-2023, Primăria Chișinău a extins considerabil rutele de autobuz care circulă în municipiul Chișinău, în special spre suburbii. Acest lucru a fost posibil datorită procurării a 184 de autobuze, cele mai multe fiind de marca ISUZU.

„Numărul autobuzelor emise zilnic pe linie pe rutele municipale a crescut de la 85, în anul 2020, la 145, în februarie 2024. Dintre acestea, 99 de unități deservesc rutele suburbane, iar 46 – rutele urbane. Astăzi, parcul de autobuze scoase pe itinerarele municipale este schimbat în totalitate cu mașinile procurate în ultimii ani”, a scris primarul Capitalei, Ion Ceban, pe rețelele sociale.

Astfel, în noiembrie 2019, s-a decis extinderea itinerarului rutei de autobuz nr. 16 „Universitatea Agrară – Parcul ”La Izvor” până în orașul Vatra.

În martie 2020, rutele suburbane nr. 10 „str. Vasile Alecsandri – comuna Grătiești” și nr. 28 „str. Vasile Alecsandri – comuna Grătiești – satul Hulboaca” au fost preluate de Î.M. „PUA” de la transportatorul privat.

La fel, din 2021, ruta urbană de autobuz nr. 23 ”str. Ismail – bd. Mircea cel Bătrân” se deservește de ÎM ”PUA” integral. Pentru a face față numărului mare de călători, de anul trecut pe această linie au fost scoase autobuzele articulate. Aceiași schimbare s-a produs și pe ruta urbană de autobuz nr. 5 ”bd. Cuza Vodă – str. Bucovinei”.

Totodată, pentru locuitorii din Stăuceni, în luna noiembrie 2021, s-a redeschis ruta suburbană de autobuz nr. 37 ”str. Vasile Alecsandri – comuna Stăuceni”.

În martie 2022, au fost extinse rutele suburbane nr. 18 ”str. Ismail – or. Sîngera” și nr. 44 ”str. Ismail – satul Revaca” până la str. Donici din localitatea Revaca.

În luna octombrie a aceluiași an, a fost lansată ruta de autobuz nr. 18A care înlocuiește ruta de troleibuz nr. 31 ”or. Chișinău, str. 31 August 1989 – or. Sîngera”.vÎn august 2023, a fost deschisă ruta urbană de autobuz nr. 8 ” str. N. Testemițanu – Piaţa D. Cantemir”.

În anul 2023, au fost lansate șase rute noi de autobuz în suburbiile Codru, Durlești, Bubuieci și Trușeni. Astfel, la 4 septembrie, s-a deschis ruta suburbană de autobuz nr. 11A „or. Chișinău, str. Ion Creangă – or. Durlești, str. Caucaz”, care ulterior a fost redenumită în ruta suburbană nr. 12.

• Nr. 21 „sat. Bubuieci (str. Stefan cel Mare) – or. Chișinău (str. Meșterul Manole)”;
• Nr. 36 „sat. Bubuieci (str. Gr. Vieru) – or. Chișinău (bd. Dacia)”.
Alte două rute noi de autobuz au fost lansate în suburbia Codru:
• din 25 septembrie, s-a deschis ruta suburbană de autobuz nr. 15 „or. Codru (str. Potîrnichii) – or. Chișinău (str. Academiei)”;
• din 03 octombrie, s-a deschis ruta suburbană de autobuz nr. 14 “or. Codru (str. Schinoasa Deal) – or. Chișinău (str. Pietrarilor).
Totodată, din septembrie, a fost suplimentată ruta suburbana nr. 9 ”str. H. Coandă – or. Codru”.
În data de 26 septembrie, s-a deschis ruta suburbană de autobuz nr. 6 „or. Chișinău (str. Alba-Iulia) – sat. Trușeni”.

„La începutul lui octombrie, itinerarul rutei municipale de autobuz nr. 24 ” str. Tighina – satul Coloniţa” a fost prelungit. La solicitarea locuitorilor și administrației locale itinerarul a fost extins pe străzile Vasile Lupu, Răsăritului și Valea Ungurului, unde locuiesc în jur de 800 de oameni. De asemenea, la solicitarea locuitorilor din satul Ghidighici pe linia de autobuz nr. 46 a fost scoasă o unitate articulată, ceea ce asigură transportarea unui număr mai mare de pasageri, în special în orele de vârf”, a declarat Ion Ceban.

De asemenea, edilul a mai declarat că, în această perioadă, au fost procurate și 95 de troleibuze noi și cu rulaj. În urma acestor procurări, a fost suplimentată ruta de troleibuz nr. 34 ”str. Ciuflea – comuna Trușeni”. De asemenea, la solicitarea locuitorilor, a fost deschisă ruta nouă de troleibuz nr. 33 ”USMF – or. Durlești” , suplinită și extinsă ruta nr. 35 ”V. Alecsandri – or. Durlești”. La fel, pentru fluidizarea fluxului de pasageri, a fost extinsă ruta de troleibuz nr. 37 „Gara – Bubuieci” și itinerarul rutei nr.36 „or. Chișinău – or. Ialoveni”.

Logo_MAN_CEBAN