Poeții și scriitorii, omagiați de Ziua Limbii Române. Ion Ceban: Este important să vorbim corect românește și să ne inspirăm din operele remarcabile ale clasicilor noștri

ion_ceban_eminesu

De Ziua Limbii Române, conducerea Primăriei Chișinău, funcționari ai direcțiilor și întreprinderilor municipale au adus un omagiu înaintașilor noștri, poeți și scriitori, care au dezvoltat, au promovat și au slăvit limba română prin operele lor remarcabile.

De dimineață, edilul Ion Ceban, împreună cu o echipă de la Primăria Chișinău, au depus flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din scuarul care-i poartă numele, dar și la busturile poeților și scriitorilor de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”.

”În această zi, încă o data în plus, trebuie să ne gândim la literatura noastră remarcabilă și la operele poeților și scriitorilor de o valoare inestimabilă, care au contribuit la patrimoniul cultural comun. Este o sărbătoare pe care cu toții trebuie să o onorăm. Este important să vorbim și să scriem corect românește și să ne inspirăm din creațiile și operele clasicilor noștri”, a declarant Ion Ceban.

Edilul a venit și cu un anunț important pentru public.

”Astăzi vom avea și un șir de evenimente cultural-artistice pe strada pietonală Eugen Doga, iar noutatea cea mare este că am agreat să creăm, în preajma monumentului lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici de pe str. Alexei Mateevici, un muzeu, un atelier de creație ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici”. Instituția va prelua sediul Direcției Parcuri, cultură și odihnă a Primăriei, ai cărei angajați urmează să fie transferați în alt edificiu. Sper să fie un început bun”, a adăugat primarul Ion Ceban.

Amintim, festivitățile, organizate de Primăria Chișinău cu ocazia Zilei Limbii Române, vor începe la ora 16:00, în scuarul din strada pietonală „Eugen Doga”, cu un program de lectură publică pentru copii.

Între 17.00 și 18.30, copii din clasele întâi vor recita poezii, iar cei mai activi vor fi premiați cu seturi de rechizite pentru școală. De asemenea, va fi organizat și program distractiv de animație pentru cei mici, susținut de trupa Clounella.

Începând cu ora 19:00, locuitorii și oaspeții Capitalei se vor putea delecta cu un spectacol muzical „În aceeași limbă”. Acompaniați de orchestra simfonică, dirijor Dumitru Cârciumaru.

Vor evolua artiști îndrăgiți, precum: Mariana Bulicanu, Cristina Scarlat, Natalia Barbu, Cătălin Josan, Radu Dolgan, Adriana Babin, Tania Cerga, Brio Sonores, Vitalie și Cătălin Advahov.

Programul muzical va fi îmbinat cu un recital de poezie în lectura lui Nicolae Jelescu.

La ora 21:00, festivitatea dedicată Zilei Naționale a Limbii Române va culmina cu piese din repertoriul inegalabililor artişti Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, interpretate de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra, Simona şi Cătălin Josan.

Logo_MAN_CEBAN