Proiectul guvernării PAS de demitere a șefilor direcțiilor locale de educație, suspendat de Curtea Constituțională. Ion Ceban: Sunt derapaje grave ale caracatiței galbene

ion_ceban_curtea_constitut

Curtea Constituțională a suspendat modificările la Codul Educației, adoptate de Parlament, prin care PAS și-a propus să demită șefii direcțiilor raionale și municipale de educație și să organizeze noi concursuri. Anunțul a fost făcut de președintele MAN, Ion Ceban, care săptămâna trecută a depus o sesizare în acest sens la Înalta Curte.

”Amendamentele au fost aprobate în grabă cu abateri grave și cu încălcări ale dreptului la muncă. Salutăm faptul că Înalta Curte a suspendat aceste amendamente pentru a preveni încălcarea dreptului la muncă. Asta înseamnă că nimeni, cel puțin pentru această perioadă, nu va fi dat afară, până când Curtea va verifica constituționalitatea acestor prevederi. Proiectul a fost adoptat în grabă, la mijlocul lunii august, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului. Proiectul integral de modificare a Codului Educației fost supus consultărilor, nu și amendamentul ce se referă la șefii direcțiilor locale de educație. Acesta a fost depus în 16 august și votat a doua zi. Nu a fost niciun aviz, nici consultări, deși sunt prevederi noi, ce nu se regăseau nici în conceptul proiectului inițial”, a declarat Ion Ceban.

Liderul MAN a declarat că aceste modificări se înscriu în șirul acțiunilor PAS de a-și subjuga instituțiile de stat.

”Am vorbit despre această gravă încălcare gravă care se vrea introdusă înainte de alegerile locale pentru a subjuga toate instituțiile și a pune în loc oamenii docili guvernării PAS. Sunt derapaje grave ale caracatiței galbene. Am văzut și acea circulară de la minister prin care colegii de la educație, pedagogi, în loc să se ocupe de desfășurarea orelor și alte proceduri, trebuie să fie agenții și spionii PAS-ului în instituții”, a mai adăugat Ion Ceban.

Amintim, sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de Ion Ceban în data de 8 septembrie împreună cu deputatul Gaik Vartanean. Liderul MAN a anunțat că despre toate aceste abateri vor fi sesizate și instituțiile internaționale, cum ar Comisia de la Veneția și Congresul Autorităților Locale al Consiliului Europei.

Logo_MAN_CEBAN