Standarde Europene în Chișinău. Ion Ceban: Aplicația pentru transportul public a fost lansată. Cum se numește și cum poți să o descarci

ion_ceban_tranzy

Modernizarea transportului public se face Chișinău pe an ce trece. Astăzi Primăria a lansat aplicația prin care călătorii pot vizualiza unde sunt unitățile pe traseu și în cât timp ajung la stație.

„Vrem să reușim să aducem standarde de calitate, de nivel European, în toate acțiunile pe care le realizăm acasă. Sunt peste 300 de unități de transport la Chișinău, deja aduse – autobuze și troleibuze. Sunt create rute noi, benzi dedicate, mai mult de jumătate de stații noi sunt înlocuite cu altele noi, în care în scurt timp vom avea și panouri Informaționale despre ceea ce se întâmplă în trafic, cum ajung troleibuzele și autobuzele.

Edilul recunoaște că subiectul aplicației pentru transportul public este unul „cu barbă”. Am avut 2 contracte cu 2 companii care s-au gândit că, într-o formulă sau alta, ele sunt beneficiarii, nu Primăria Chișinău sau Regiile de transport. Mă bucură faptul că această epocă a rămas în urmă, pentru că a trebuit să se scurgă contractele și clauzele, ca să putem lansa o nouă licitație. Mă bucur că companii din Iași, din Cluj, unde avem astfel de soluții, sunt alături de noi. Aplicația este funcțională de plin, dar oricum noi vom trage atenție la alte subiecte, astfel, până pe 15 mai se va transmite toate reclamațiile și sugestiile de îmbunătățire. Mai avem de lucru în ceea ce ține de modernizarea flotei de transport public din capitală. În acest an, prioritatea va fi asigurarea în orele de vârf a suburbiilor municipiului Chișinău”, a declarat Ceban.

Edilul spune că aplicația Tranzy poate fi descărcată gratis. La moment în cadrul PUA se atestă emiterea în zilele de lucru – 137 autobuze. sunt echipate total 210 un. cu GPS, iar viteza medie de deplasare la zi este de 16,2 km/h pentru rutele urbane și de 20,3 km/h pentru rutele suburbane.

La moment în cadrul RTEC se atestă 400 troleibuze (de facto: 374 troleibuze cu trackere instalate, restul 26 trackere urmează a fi instalate la troleibuzele achiziționate în a.2023.

În scurt timp aplicația va fi disponibilă și în limba rusă.

Logo_MAN_CEBAN