Sunt adeptul ideii că majoritatea deciziilor primăriei trebuie să determine transformarea Chișinăului în orașul de care copiii noștri își vor lega viitorul

ion_ceban_umn_gorod_1

Încă în campania din 2018, campanie din care îmi place să cred că am învățat foarte multe, am fost cel care a vorbit insistent despre conceptul „oraş smart”.

Între timp acest concept a devenit popular și la el fac referință practic toți pretendenţii la primăria capitalei. Asta mă bucură – mă bucură că începem să ne unim în dezvoltarea Chișinăului.

Sunt adeptul ideii că majoritatea deciziilor primăriei trebuie să determine transformarea Chișinăului în orașul de care copiii noștri își vor lega viitorul.

Copiii de azi sunt cunosc tehnologiile, folosesc tehnologiile și vor trăi acolo unde acestea le vor face viața mai comodă si mai sigură.


Noi am învățat mult acest subiect și a am integrat o concepție de transformare a Chișinăului în oraș inteligent – or cum vorbesc specialiștii Smart City.

Conceptul presupune la etapa inițială următoarele:

– implementarea soluțiilor tehnologice de automatizare pentru fluidizarea traficului rutier;

– implementarea unei aplicații care va permite conducătorii auto să afle informație despre locurile de parcare disponibile;

– implementarea unei aplicații prin intermediul căreia locuitorii vor transmite sesizările în adresa Primăriei;

– implementarea aplicației City Report, care va permite locuitorilor să transmită sesizări despre incidente instituțiilor subordonate primăriei și operatorilor serviciilor publice;

– implementarea aplicatiei pentru programarea online la medic;

– Implementarea unei aplicații pentru obținerea online a certificatelor de urbanism, cu eliberarea lor în format electronic, etc.

Investiția în tehnologizarea municipiului are justificare socială și economică.

Trebuie să ținem cont că tinerii vor alege să trăiască în orașe moderne, prin urmare Chișinăul trebuie să fie transformat în oraș modern.

Din perspectiva economică, tehnologizarea va determina reducerea costurilor pentru locuitori, pentru mediul de afaceri și pentru municipalitate.

Logo_MAN_CEBAN