Sursele de miros neplăcut în capitală, la un pas de a fi oprite: La ce etapă se află lucrările

ion_ceban_epurare_30042020

Primarul Ion Ceban a mers astăzi la Depozitul nr.2 al Stației de epurare a apelor reziduale, pentru a vedea cum decurg lucrările de acoperire a celor trei platforme de nămol.

Potrivit acestuia, acestea sunt sursa principală a mirosului specific în capitală.

Până la această etapă, toate 3 lagune au fost acoperite cu primul strat geotextil, care va fi ca o membrană. Actualmente, la unul din depozite, se lucrează la montarea sistemului de colectare a gazelor.

Scopul acestor lucrări este de a diminua mirosului specific de nămol fermentat, acumulat timp de 12 ani pe teritoriul întreprinderii.

„În acest moment, 18 obiective din cadrul Stației de epurare a apelor reziduale, sunt în reconstrucție. Actualmente, 3 specialiști din România, lucrează alături de echipa din Republica Moldova pentru reconstrucția Stației, iar pe 4 mai urmează ca la Chișinău să mai ajungă alți 15 muncitori din țara vecină.

„Mai mult, la solicitarea companiilor de peste hotare, am decis să prelungim până la 11 mai, termenul de depunere a actelor pentru licitația inițiată de municipalitate pentru procurarea de soluții și pulverizatoare care vor fi folosite pentru cele 118 geotuburi cu nămol. Facem tot posibilul ca mirosul urât să nu revină la vară în capitală”, a declarat Ion Ceban.

De precizat că în paralel au fost efectuate teste la nămolul care este dezinfectat la centrifugi, pentru a vedea în ce măsură această acțiune diminuează mirosul specific.

Logo_MAN_CEBAN